Džem od ŠLJIVA bez šećera

Home  >>  Beba Smešak  >>  Džem od ŠLJIVA bez šećera

Džem od ŠLJIVA bez šećera

Iskoristite svu slast iz zrelog voća i napravite za svoje najmlađe potpuno prirodnu poslasticu – džem bez šećera. U ovom postupku pripreme džema najbolje su se pokazale šljive i to neljuštene, pravim ga tokom cele sezone i od ranih ali i od jesenjih sorti šljiva.

Beba Smešak je prošle godine prvi put probao ovaj džem (sa godinu i po dana) i jako ga lepo prihvatio (iako ga je jeo kašikom direkt iz teglice, a hleb posebno 🙂 ), sada smo već veliki pa sami mažemo na hleb i već smo prvu skuvanu turu pojeli.

Spremamo se da skuvamo drugu pošto sve radimo u malim količinama jer ovako pripremljen džem bez šećera ili bilo kog drugog konzervansa ne može dugo stajati poput ostale zimnice.

Čuva se u frižideru oko mesečak dana, pošto je to zapravo samo skuvano/pečeno voće koje se vrlo malo posoli pre pripreme da izvuče prirodne šećere.

Lepo se slaže na tostu uz putere od kikirikija ili suncokretovih semenki, kao doručak, večera ili omiljena užina aktivnog malog deteta.

Za četiri teglice (kao na slici) potrebno je:

 

-2kg zrelih šljiva

-ravna kašičica soli

-kašika sirovog kakaoa (opciono)

Postupak: Šljive oprati i očistiti od koske pa samleti na mašinu za mlevenje (na najkrupnije), masu sipati u šerpu sa debljim dnom i posoliti. Ostaviti da so pusti sok u šljivama i izvuče prirodni šećer.

Zatim započeti kuvanje na tihoj vatri uz povremeno mešanje, i kuvati kao i svaki drugi džem dok se masa ne zgusne i ne postane jednolična. Pred sam kraj kuvanja umešajte kašiku sirovog kakaoa (koji je bez šećera) za divnu čoko-šljiva aromu.

Sipati u sterilisane teglice i ohlađen čuvati u frižideru. Pošto je bez konzervansa mora se potrošiti kroz mesečak dana.

*Pored šljiva, ovakav džem sam pravila i u kombinaciji šeftelija (vinogradarska breskva) i kruška, sa dodatkom cimeta. Do sada omiljena kombinacija!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!