ČOKOLADNI FADŽ sa kondenzovanim mlekom-CHOCOLATE FUDGE

Home  >>  Recepti  >>  ČOKOLADNI FADŽ sa kondenzovanim mlekom-CHOCOLATE FUDGE

ČOKOLADNI FADŽ sa kondenzovanim mlekom-CHOCOLATE FUDGE

Čokoladni fadž – FUDGE je slatka, mekana poslastica napravljena od zaslađenog kondenzovanog mleka i čokolade. Seče se na manje kocke i popularan je slatkiš koji se nosi u goste tokom praznika.

Nalik na karamelu, a nije karamela. To je onaj mlečno-čokoladni karamelasti bombon savršeno ukusan i žvaćkast da je jede sam ili kombinuje uz orašasto voće. Pravim ga oko novogodišnjih praznika uz neke lepe biskvitne keksiće ali i rado nosim u goste uvijen u celofanske kesice. Fadž je jak, konkretan slatkiš zato se seče na male kocke i dugo traje.

Pre neki dan dok sam sređivala slike iz arhive bloga naletela sam na ovaj nikada objavljeni recept, pravila sam ga uspešno prvi put pre tačno godinu dana i sada moram da ispravim tu nepravdu. Iako je veoma jednostavan za napraviti preukusan je i može se kombinovati i sa belom ili mlečnom čokoladom ali je za moj ukus to nekako preslatko. Zato, dobra crna čokolada uspešno parira zaslađenom kondenzovanom mleku.

Zapravo ovaj recept je bio moj veliki promašaj pre par godina dok još nisam znala razliku između zaslađenog kondenzovanog mleka i samo kondenzovanog mleka (evaporisanog), sve sastojke sam lepo sjedinila samo što nije htelo da se stegne, to je onaj momenat kada šećer iz kuvanog mleka stupa na scenu, a njega nije ni bilo u sastojcima.

Džaba su bili moji pokušaji da ga naknadno dodam, više je ličilo na neki čoko preliv. Dakle, za ovaj FADŽ vam treba baš to zaslađeno mleko i dobijate stegnutu masu.

Potrebno je:

 

-konzerva zaslađenog kondenzovanog mleka (300ml)

-300g crne čokolade

-kašika maslaca

-krupna, fina so za posipanje

 

U šerpu sa debljim dnom (koja sprečava zagorevanje) zagrejati kondenzovano mleko i u njega rastopiti maslac uz stalno, lagano mešanje. Temperatura ne sme biti visoka jer kombinacija gustog mleka i šećera može zagoreti i zalepiti se za dno šerpe.

Dodajte sitno seckanu čokoladu i sklonite sa vatre, mešajte da se čokolada istopi i sve lepo poveže. Sada možete dodati neko suvo ili orašasto voće kao dodatak.

Masu izliti na pripremljen kalup ili pleh manjih dimenzija, obavezno obložen papirom za pečenje (možete blago, vrhovima prstiju nauljiti pleh pa onda postaviti pek papir da se zalepi i ne klizi dok izlivate masu), zagladite po vrhu i pospite dodatkom po želji (ja sam koristila Piransku cvetnu so za delikatan šmek čokoladi).

Hladiti u frižideru minimum nekoliko sati pre sečenja.

2 Comments so far:

  1. Milka says:

    Pozdrav,
    Ovaj fadz sa zasledjenim kondezovanim mlekom- koliko treba da se zagreje? Da moze da se pipne prstom ili vise od toga?

    • Baš tako, taman da pomogne čokoladi da se rastopi nije potrebno mnogo zagrevati, ali biti uz šerpu i mešati jer se šećer brzo uhvati za dno. Neka srednja temperatura je idealna…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!