Čoko SALAMA od BELE čokolade sa keksom

Home  >>  Slatko ćoše  >>  Čoko SALAMA od BELE čokolade sa keksom

Čoko SALAMA od BELE čokolade sa keksom

Bliži nam se period intezivnog proslavljanja praznika i slava pa je vreme da upotpunimo repertoar sitnih kolača, danas vam donosim recept za čokoladne salamice od bele čokolade i putera sa hrskavim keksom i suvim voćem.

Često sam preplavljena sadržajem drugih food blogova koje svakodnevno pratim, većinu željenih stvari nikada ne uspem da isprobam. Ne pruži se prilika i sve te ideje i recepte potisnem u drugi plan, nekada mi bude žao svih tih sjajnih stvari ali ne stiže se, šta da se radi…

Ali, onda kada se kockice poklope volim pažljivo da ispratim tuđi recept i sa sastojcima i sa postupkom pripreme, jer neko je to baš tako sa razlogom ukomponovao u ukusnu celinu, potrudio se i recept podelio sa svetom. Uostalom tako i ja radim, pa te sitne ali bitne detalje češće uočavam.

Ipak, ovde sam omanula (!), ne što sam namerno htela već što se tako namestilo i samo sam tri (sporedna) sastojka izmenila, odnosno zamenila onim što sam već imala pri ruci. Verovatno i ne bi završio na blogu, bio bi to još jedan ukusno isproban recept ali ovo stvarno vredi sačuvati.

Čokoladne salamice nisam godinama pravila, a sa belom čokoladom uopšte i baš mi se svidela, verovatno ću je uvrstiti na slavsku trpezu sitnih kolača ove godine. Originalni recept je sa bloga The Lady In Jeans Bakes   koji je i inače prepun slatkih čudesa da ti pamet stane!

Za dve salamice potrebno je:

-250g keksa

-250g bele čokolade

-100g maslaca

-50ml mleka

-60g suvih šljiva

-60g pečenog kikirikija

-kašika ruma ili brendija

-prah šećer

Postupak: Keks izlomite na sitne delove (koristila sam plazmu mada mislim da bi neka tanja opcija poput petit keksa bila bolja), kikiriki grubo iseckajte, a suve šljive ukoliko su krupnije isecite i uvaljajte u malo prah šećera, sve sastavite zajedno u jednu činiju.

U posudi na pari otopite maslac, belu čokoladu i mleko, mešajte dok se ne razbiju sve grudvice i ne dobijete glatku masu. Dodajte rum i izlite masu sa čokoladom na mešavinu keksa i suvog voća. Dobro povežite sastojke mešanjem (biće potrebno malo više snage za ovaj korak!!!) i ostavite da se prohladi na sobnoj temperaturi oko 30 minuta.

Zatim, masu podelite na dva dela i na parčetu streč folije, od jednog dela formirati salamu, previti foliju i dobro zatvoriti na krajevima da ništa ne iscuri. Blago zarolajte na radnoj površini da se formira što pravilniji oblik kruga pa zamotajte u još jedan sloj papira za pečenje.

Ovaj postupak ponoviti sa preostalom masom za drugu salamu. Hladiti u frižideru minimum dva sata (poželjno duže), pa odvijte iz papira i folije i uvaljajte u prah šećer. Seći jednake krugove oštrim nožem.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!