Zdrava ČOKOLADA za BEBE

Home  >>  Beba Smešak  >>  Zdrava ČOKOLADA za BEBE

Zdrava ČOKOLADA za BEBE

Osnovu ove čokolade čine samo tri sastojka, koji povezani u jednu celinu daju pravi slatko-čokoladni ukus koji smo dodatno začinili orašastim plodovima. Pravi je izbor za decu kojoj ste u ishranu uveli med, a zdrava opcija je jer su svi sastojci nutritivno bogati i važni za jedan mali organizam u razvoju.

Ovo je prva čokolada, prvi konkretni slatkiš koji je beba Smešak probao. Probao, i ostao potpuno opčinjen ovim ukusom i samo za ovakvu čokoladu zna.

Dakle, moj cilj je bio da on od malih nogu prihvati da se slatkiši ne kupuju u kesicama i jedu svakodnevno bez smisla i granice, i zaista nikakve šećerne bombe zavijene u lepe forme njega ne mame sa polica marketa.

Zašto je to tako? Zato što je, od momenta kada je počeo da se interesuje, uključivan u pripremu hrane u kuhinji i zna se da ako želi slatkiš mora prvo da ga napravi (odnosno, zajedno da ga napravimo). To je odlično prihvatio, kao i ritual da se posle pojedenog ručka zasladi sa domaćom čokoladom. Nekada je ushićen i jedva čeka, a nekada od igranja zaboravi pa taj dan preskoči dezert što znači da nije “navučen” na slatko.

On sa svoje, sada već velike 2,5 godine dođe do mene i kaže: “Oooo neee, tete, mora pravi nova tu(r)a tadeee (čokolade)”, primakne stolicu uz kuhinjski pult i krene da nabraja šta nam je od sastojaka potrebno. Puštam ga da što više odradi sam, da kašičicom stavlja sastojke i usput obavezno pojede malo meda i badema.

Ove praline sa slike je pravio on, a ja sam samo mešala sastojke na pari jer je ringla vruća pa mi taj korak prepušta. Najveći nam je problem da izlijemo čokoladu u modlu, tada već postaje nestrpljiv pa ide ovako, jedna kašičica u modlu, pa da on proba da li valja, pa opet jedna u modlu i tako dok ne potrošimo masu.

Ovu meru pravimo jednom nedeljno, toliko nam otprilike traje, često napravimo i pauzu pa je par dana ne jedemo da se malo uželimo. Nešto ređu masu sam prvi put pravila kao glazuru za njegovu rođendansku tortu, od tada je pripremam samo ovako u praktičnim silikonskim modlama (naručene preko Ali expressa) zbog lakšeg doziranja.

Zanimljiva situacija desila se kada smo bili na odmoru u Španiji, on nije tražio ali meni je bilo žao da se ne zasladi nekim slatkišem pa sam pronašla da mu kupim crnu čokoladu bez šećera, sa stevijom i visokim procentom kakaa. On se oduševio, ali realno nije bila ni malo slatka, osećala se najviše gorčina kakaa. Onda mi je rekao da mu je najlepša ona koju mi zajedno pravimo, a meni puno srce 🙂

Zdrava ČOKOLADA za BEBE

Potrebno je:

2 izdašne kašičice hladnog KOKOSOVOG ULJA

2 malo ravnije kašičice livadskog MEDA

2 kašičice sirovog KAKAO PRAHA (dakle nezaslađenog)

2 šake samlevenih BADEMA ili LEŠNIKA

Postupak:Kokosovo ulje ne držim u frižideru da se ne bi skroz stvrdnulo ali ga čuvam na hladnom dovoljno da bude polu stegnuto poput masti, tako ga lakše zahvatam kašikom.

U manju posudu stavim da se na pari otopi kokosovo ulje i med, da se dobro poveže i sjedini. Odmah zatim skidam sa pare i umešam kakao prah, da ne ostanu grudvice.

Masa treba da je skoro skroz tečna, i na kraju u nju ubacim mlevene bademe ili lešnike (obično pola-pola) ili ih prethodno izmiksam na seckalici da ostane deo komadića pa dobro sjedinim, što malo zgusne čokoladu.

Izlivam malom kašikom u silikonski kalup za praline i hladim u frižideru dok se ne stegnu. Jedu se odmah po vađenju iz frižidera jer se zbog kokosovog ulja na sobnoj temperaturi počinju topiti.

Od ove mere dobije se oko 15-ak pralina.

Zdrava ČOKOLADA za BEBE

Sirovi kakao kupujem u prodavnicama zdrave hrane, ima veliki izbor i stvarno ga nije teško pronaći. Razume se da mu je cena veća od onog zašećerenog, razređenog kakao praha kojeg ima na svakom koraku ali ovo se koristi u malim količinama, bukvalno kao lek. Zato i traje dugo, a bogato je gvožđem, cinkom, kalcijumom pa čak i vitaminom C što je deci izuzetno potrebno.

Kokosovo ulje ima sposobnost da se na hladnom stegne poput masti, što ovu čokoladu drži kompaktnom. Na toploti će krenuti da se otapa pa je preporuka da se čuva u frižideru. Najbolji izbor bi bio koristiti kakao puter jer je stabilan na sobnoj temperaturi, ali njega ređe nalazim i skuplji je.

Za med koristite proveren, kvalitetan, po mogućstvu livadski jer je punijeg ukusa i deca ga više vole.

Zdrava ČOKOLADA za BEBE

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!