SLAVSKO ŽITO

Home  >>  Slatko ćoše  >>  SLAVSKO ŽITO

SLAVSKO ŽITO

Slavsko žito je, pored slavskog kolača, sveće i vina jedno od glavnih znamenja u obeležavanju svake krsne slave. Ono budi najčistiji osećaj zahvalnosti prema svetitelju i precima. Priprema se kuvanjem celog zrna pšenice koja u hrišćanstvu ima simboliku večnog života i orasa koji predstavljaju jaku vezu sa precima.

Priprema slavskog žita nije komplikovana, potrebna su svega četiri sastojka i malo aktivne pripreme. Osim kao jedno od glavnih obeležja krsne slave, slavsko žito je i prava zimska poslastica koju svi jako volimo pa zato uvek pripremim duplu meru (koja je navedena u receptu) i danima nakon slave se sladimo, a može se i zamrznuti pa po potrebi koristiti.

Gotovo sam ga uvek pravila po osećaju, bezbroj puta probala i dodavala još orasa ili šećera, rendala muskatni oraščić dok mi prsi ne zabride pa nudila svima dok ne kažu to je to, dobro je! I uvek je bilo stvarno dobro, ali i vreme je da zabeležim recept za nešto što, iako puno volim ne pravim često tako da evo ga, sastojci su izmereni i njihov odnos je idiličan i slatko i orašasto i muskatno…

Količina je prilagođena nama i broju gostiju koji dolaze na slavu (računam da svako uzme po jednu bogatu kašičicu, neko i dve) ali i da nam ostane. Obično ništa ne zamrzavam jer se uvek pojede par dana nakon slave, ali kada pravim drugom prilikom gledam da skuvam veću količinu pšenice da ne pravim sebi dupli posao pa taj deo zamrznem.

SLAVSKO ŽITO

Potrebno je:

-300g nekuvane pšenice

-200g mlevenih orasa

-220g šećera u prahu

-1/3 narendanog muskatnog oraščića

Postupak: Zrna pšenice prebrati i potopiti u vodu preko noći, sutradan tu vodu procediti pa naliti novu i kuvati pšenicu dok se zrna blago ne raspuknu i postanu mekana.

Kuvanu pšenicu prvo ohladiti i ostaviti da se dobro procedi višak vode, potrebno je da zrna budu rastresita. Na mašinu za mlevenje (ručnu ili električnu), na najveći promer rupica samleti pšenicu, dodati joj mlevene orase, šećer u prahu i narendani muskatni oraščić pa dobro izmešati.

Šećer će otpustiti i masu ćete lakše povezati, probajte i dodajte još šećera ako je potrebno (mada mislim da je stvarno dovoljno slatko). Muskatni oraščić će intezivirati ukus u žitu stajanjem.

Deo žita stavite u manju činiju i ukrasite mlevenim ili celi orasima sa grančicom sušenog bosiljka. Ostatak možete zamrznuti ili odmah jesti kao samostalni dezert.

SLAVSKO ŽITO

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!