FOUGASSE – provansalski tanki hleb

Home  >>  Hleb&Co.  >>  FOUGASSE – provansalski tanki hleb

FOUGASSE – provansalski tanki hleb

Fougasse (fogaca) je divan hrskavo-vazdušast hleb iz Francuske, rođak popularnoj italijanskoj fokači (focaccia) ili ti brat od tetke katalonskoj fogassa lepinji. Ko zna, možda mu nešto dođe i naša srpska pogača 🙂

Mnogo mi se mesi hleb u poslednje vreme, i mesi i jede. Onaj domaći, mirisan sa hrskavom koricom, iskidan rukama nikako isečen. Takav se pojede u slast, najviše onako usput dok se druga hrana polako prinosi za sto.

Fougasse je pravi primer takvog hleba, za deljenje sa okupljenima oko trpeze. Svako odlomi parče i prosledi dalje i dok se krug zatvori hleb je nestao. Ako i vama od ovoga oči zacakle, a sećanje prizove miris bakine vruće pogače nastavite da čitate recept i vidite koliko je lako uveče pripremiti testo, a ujutru za doručak grickati svež domaći hleb.

FOUGASSE - provansalski tanki hleb

Moj “Francuz” je zapravo nastao od italijansko-špansko-srpskih sastojaka. Italijansko je brašno tip 00 ili ti brašno za pizzu ili pravljenje pasti, njega sam nabavila u Metro-u i to baš da bih ove zime pravila prave fermentisane pizze, a ko zna možda i otresem prašinu sa mašinice za testeninu.

Najmanja količina koju sam pronašla bilo je pakovanje od 5kg, naredno je onaj džak od 25kg. Verujem da ću 5kg lako utrošiti, vi možete celu količinu u receptu zameniti hlebnim, običnim brašnom jer ja ovaj tip 00 nisam pronalazila nigde drugo do sada.

Iz Španije sam se ove godine vratila sa pozamašnom količinom jako lepog maslinovog ulja, i da vam kažem baš je leglo uz domaći hleb (i za premazivanje ali i za umakanje : ) ). Ostali sastojci su naši, srbijanski… 😉

Potrebno je:

 

-300g belog brašna tip “00” (brašno za paste i pizze)

-200g belog hlebnog brašna T-500

-5g suvog kvasca (ne puna kesica)

-2 kašičice soli

-350ml mlake vode

-kašičica sušenog začina (koristila sam divlji origano)

-malo maslinovog ulja za premazivanje

-krupna morska so za po vrhu

Brašno sobne temperature prosejati u veću činiju, izmešati rukom sa suvim kvascem i solju pa uliti svu mlaku vodu. Povezati sastojke rukom i tako dobro sjedinjene nastaviti da mesite oko 10-ak minuta. Posudu nauljite sa malo maslinovog ulja i staviti testo da krene da narasta. Pouljiti i po vrhu pa posudu prekriti prijanjajućom folijom.

Možete ga ostaviti da narasta nekoliko sati na sobnoj temperaturi pa onda peći ali ja više volim da sve pripremim uveče i odložim u frižider. To će usporiti procese ali će se testo i dalje razvijati i stvarati vazdušaste mehuriće.

Ujutru samo izvadite testo barem pola sata na sobnu temperaturu i nakon toga na pobrašnjenu površinu lagano “istresti” pazeći da ga što manje mesite rukama da sačuvate sav vazuh unutra.

U nekoliko pokreta oblikujte list ili jelkicu pa prebacite na veliki pleh od rerne. Napravite par proreza sa svake strane kao na slici i malo raširite rukom, koristila sam tanku tacnu od kafe pa sa njom rezala testo i prorezi su se gotovo sami širili, nisam koristila nož.

Sa malo maslinovog ulja premažite površinu i pospite sušenim origanom (ili ruzmarinom) i krupnim zrnima morske soli. Prekrite pleh pamučnom krpom i uključite rernu da se greje na 200°C. Kada se rerna dobro zagreje ubacite hlebić i pecite oko 25 minuta dok korica ne porumeni.

FOUGASSE - provansalski tanki hleb

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!