PANETTONE – italijanski božićni slatki hleb

Home  >>  Hleb&Co.  >>  PANETTONE – italijanski božićni slatki hleb

PANETTONE – italijanski božićni slatki hleb

“Pani De Latte e Zuccaro” – hleb od mleka i šećera bio bi neki početak razvoja popularne tradicionalne praznične poslastice Panettone koja je postala sinonim italijanskog božića. Prepoznatljiv okrugao oblik, visoko naraslog slatkog hleba sa suvim i kandiranim voćem, pečenim u specijalnom kruna papiru koja mu čuva svežinu i formu, možete napraviti i u svojoj kuhinji već danas. To mirisno, posebno mekano i aromatično testo od vas zahteva samo prisutnost u fazama pravljenja ali vam garantujem da ga ovako jednostavno svako može napraviti.

Lakašan, vazdušaste strukture sa izraženim ukusom maslaca i jaja prošaran aromom kandiranog voća ali ne previše slatkast, ispuniće vam kuću radošću praznika i doživljajem mešenja domaćeg testa i ne, ne mogu da ga uporedim sa kupovnim komercijalnim mini panettone hlebovima. Onaj koji će izaći iz vaše rerne, umešen vašim rukama je bolji od bilo kog upakovanog kolača koji stoji na policama milon puta!

Zato što je tako poseban zato se i pravi u najlepše praznično doba, uoči Božića. Divno ga je nositi za poklon porodici i prijateljima, zamesiti punu meru pa peći više malih mirisnih hlebova, i ne brinite pravi oblik možete dobiti koristeći recimo kao ja, metalnu šerpicu od 1l koja je uska a visoka (naravno bez plastičnih ručki da bude bezbedna za rernu) ili nekom sličnom sudu koji imate obložen običnim papirom za pečenje.

PANETTONE - italijanski božićni slatki hleb

Potrebno je:

-150ml toplog mleka

-kesica suvog kvasca

-100g šećera

-3 jaja + jedno za premazivanje

-175g maslaca

-70ml brendija (ili ruma)

-500g brašna (mešala sam oštro i meko)

-pola kašičice soli

-150g suvog grožđa

-70g kandirane korice pomorandže

-šaka lešnika

-malo ulja za kalup

Za testo: Suvi kvasac aktivirati u toplom mleku (10ak minuta), za to vreme mikserom umutiti jaja, a zatim i šećer dok se skroz ne poveže.

U drugoj, većoj posudi staviti prosejano brašno (ja sam koristila tip 400, pola meko pola oštro jer se to zadesilo u kuhinji) sa pola kašičice soli.

Stavite maslac da se otopi na šporetu, aktivirani kvasac dodajte u brašno, a zatim i umućena jaja sa šećerom. Krenite da mestite testo pa sipajte otopljen maslac (ne previše vruć), ako imate stajaći mikser sa nastavkom za testo mutite 10-ak minuta, ja sam sve mesila rukama i kroz desetak minuta dobila mekano, retko, dobro povezano testo spremno za narastanje.

Prvo narastanje: Ostaviti ga u posudi prekriveno providnom folijom na sobnoj temperaturi oko 2 sata. Za to vreme suvo grožđe potopiti u brendi i ostaviti tako da upija. Pripremite okrugli visoki kalup ili kalupe za pečenje tako da ih blago nauljite, a potom i obložite papirom za pečenje što ravnije.

Prvo izrežite krug za dno, a posebno za zidove kalupa ili šerpe ostavljajući 10-ak centimetara u visinu papir (iznad ivice kalupa) kako hleb krene da narasta tokom pečenja da zadrži oblik.

Možete peći jedan veliki ili kao u mom slučaju jedan iz okruglog kalupa od 18∅cm i jedan manji u visokoj metalnoj šerpi od 12∅cm. Dakle, bitno je da ima prostora da se hleb širi na gore, nije vam neophodan specijalan papir u obliku korpice kao za originalni panettone.

Dodavanje voća: Po isteku dva sata narastanja, testo bi trebalo da se i više nego dupliralo. U njega umešajte kandiranu koricu pomorandže i suvo grožđe (bez viška brendija koji grožđe nije stiglo da upije) i mesite nekoliko minuta da se ravnomerno rasporedi.

Testo je i dalje retko, ne dolazite u iskušenje da mu dodate još brašna tako treba da bude.

Drugo narastanje: Ako pravite samo jedan veliki panettone takvo testo oblikujte u loptu i stavite u kalup za pečenje, ako pravite više komada testo podelite srazmerno ne puneći ceo kalup već samo do pola, pokriti krpom i ostaviti još sat vremena da podođe.

Premazati površinu umućenim celim jajetom i posuti seckanim lešnicima ili bademom, ubaciti u zagrejanu rernu na 180°C oko 45-50 minuta (zavisi da li su više manjih ili jedan veliki hleb).

Dodatni savet: Pokušajte da pečeni hleb hladite naopako, tako da sva vazdušastog testa ostane i ne splasne tokom hlađenja. Možete pri dnu probosti drvenim štapićima za ražnjiće, okrenuti na dole i nasloniti na nešto dok se hleb hladi.

Ipak, meni nije uspelo da se održi u ovom položaju, verujem da je to moguće sa manjim komadima, jer veći od težine padaju. U svakom slučaju zadovoljna sam teksturom testa i ukusom u ovom receptu i pri klasičnom hlađenju.

*Da bi što duže ostao svež i mekan, panettone uvite u čistu krpu kada se potpuno ohladi, a zatim stavite u kesu da zadrži svežinu. Najlepši je kada se topao služi uz kafu ili čaj, a možete od njega praviti i slatke prženice ako ga ne pojedete za par dana od pravljenja.

PANETTONE - italijanski božićni slatki hleb

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!