LABNEH – domaći krem sir od grčkog JOGURTA

Home  >>  Laganezze  >>  LABNEH – domaći krem sir od grčkog JOGURTA

LABNEH – domaći krem sir od grčkog JOGURTA

Labneh je meki, kremasti sir od jogurta (običnog ili grčkog) ili kiselog mleka. Dobija se ceđenjem/odvajanjem vode (surutke), pa je potrebno koristiti jogurte sa većim procentom masti da bi na kraju sir zadržao svu masnoću u sebi.

Zato je moj izbor grčki jogurt (9%m.m.) sa kojim se labneh dobija posle 24 časa dok je kod običnog punomasnog jogurta ili kiselog mleka potrebno oko 2 dana u frižideru.

Labneh je zapravo ništa drugo do oceđenog jogurta koji je sačuvao svoju mlečnu masnoću i pretvorio se u ukusan krem sir za mazanje. Ali stvaaaarno ukusan, i dosta manje kaloričniji od običnih krem sireva tako da mu je to još jedna prednost pored toga što se lako pravi.

Mora da sam živela ispod nekog blogerskog kamena kada me je zaobišao talas labneha od pre par godina, svi su čuli za njega, svi ga prave samo ja ovih dana doživljavam otkrovenje pravljenja domaćeg sira…

Na internetu možete pronaći mnogo ideja kako začiniti ovaj sir: dodavanjem začina, svežeg bilja, semenki, zalivanje maslinovim uljem pa u teglu, valjanje kuglica za slana predjela samo su neki od predloga. Mi ga, još uvek, samo mažemo na kriške hleba uz doručak ovako bez ičega, da osetimo taj blagi, kremasti ukus.

LABNEH - domaći krem sir od grčkog JOGURTA

Potrebno je:

-400g grčkog jogurta (*grčki tip jogurta)

-kašičica soli

-pamučna gaza (tanja krpa ili tetra pelena 🙂 )

Postupak: U čašu grčkog jogurta umešati kašičicu soli. Duboku posudu ili veliku staklenu teglu (koja staje u frižider) obložiti pamučnom gazom.

Grčki jogurt sipati u gazu i vezati je. Okačiti uz pomoć dvene varjače tako da ne dodiruje dno, da bi tečnost mogla da se cedi ili je jednostavno stavite u cediljku, pa cediljku stavite na posudu u kojoj će oticati tečnost.

Odložiti u frižider na 24 časa, a potom izvaditi iz gaze i koristiti kao i svaki drugi sir za mazanje.

Možete formirati kuglice za predjelo (lepo zadržavaju formu) i valjati ih u susam, tucanu papriku, peršun…

*Od ove količine grčkog jogurta dobija se oko 180-190g sira.

LABNEH - domaći krem sir od grčkog JOGURTA
LABNEH - domaći krem sir od grčkog JOGURTA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!