HOT TODDY – čaj od đumbira i anisa sa šljivovicom

Home  >>  Na iskap...  >>  HOT TODDY – čaj od đumbira i anisa sa šljivovicom

HOT TODDY – čaj od đumbira i anisa sa šljivovicom

Hot Toddy najviše podseća na našu kuvanu rakiju samo u dosta blažoj formi. To je čaj sa medom, obogaćen začinima koji greju i malo dodate rakije. Tek toliko da krv prostruji dok napolju vlada debeli minus. Proglasila sam ga pravim ženskim pićem za nas koje žestinu i ne mirišemo baš, a volimo aromatične zimske napitke.

Hot Toddy se uglavnom pravi sa viskijem, zapadnjaci ga svrstavaju u domaći lek protiv prehlade i pripisuju mu lekovita svojstva (naravno, ne u kombinaciji sa lekovima jer alkohol…) Ovaj moj posrbljen recept za vrući todi u sebi sadrži šljivovicu, vi možete dodati i medovaču, rum, brendi…

Oduvek sam bila zimogrožljiva, rođena kao zimsko dete ali večito smrznuta i sa lošom cirkulacijom. Razume se da čajeve obožavam i pijem ih preko cele godine, zimi je to po nekoliko šoljica na dan.

Ovih januarskih dana čaj od đumbira mi je omiljeni, sa dodatkom limuna i meda ali ponekad volim da dodam samo mrvu alkohola. Tek toliko da se oseti jačina ukusa, da se miris intezivira i bude prijatno za piće.

U suštini vruć alkohol mi nikada nije bio privlačan, samo od mirisa i pare vruće rakije ili kuvanog vina zavrtelo bi mi se u glavi, a da ih popijem tek nije imalo šanse. Zato bi moja idealna mera bila da na jednu šolju vrućeg čaja dodam jednu kašiku rakije, i to mi najviše prija u onim momentima kada dugo boravim napolju pa promrzla uđem na toplo.

HOT TODDY - čaj od đumbira i anisa sa šljivovicom

Za dve osobe potrebno je:

-dve šolje vode

-2-3 koluta svežeg đumbira

-dve zvezdice anisa

-pola limuna

-2 kašičice meda (ili više)

-2-3 supene kašike rakije šljivovice (ili brendi, viski, rum…)

-2 štapića cimeta (opciono)

Postupak: U džezvu sipati dve šolje vode da provri, zatim ubacite svež đumbir, zvezdasti anis i cimet štapiće. Kuvati 10-ak minuta, a zatim malo prohladite čaj. Procedite u šolje pa dodajte svakoj po kašičicu meda i naceđenu krišku limuna. Za kraj umešajte alkohol, po kašiku ili dve rakije u svaku šolju. Pijte dok je toplo.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!