KUGLICE sa suvim ŠLJIVAMA i rakijom – priča o APETINOJ šljivovici

Home  >>  Slatko ćoše  >>  KUGLICE sa suvim ŠLJIVAMA i rakijom – priča o APETINOJ šljivovici

KUGLICE sa suvim ŠLJIVAMA i rakijom – priča o APETINOJ šljivovici

Kuglice su ona vrsta sitnih kolača koja se pravi za čas, kada vam se prijede nešto slatko ili kada tražite način da utrošite ostatke suvog voća. Ne peku se, trpe improvizacije i jako se lepo mogu dekorisati.

Moje omiljene kuglice su baš ovako bogate, pune suvog i orašastog voća, povezane crnom čokoladom sa jednim dominantnim “tajnim” sastojkom koji se ne može odmah razaznati – alkoholom 🙂

Obično se u pripremi kolača dodaju rum, brendi ili viski od alkoholnih pića zbog svoje karakteristične arome i ukusa. Naravno, nepogrešivo se spajaju sa čokoladom i služe za natapanje sušenog voća.

A šta ako vam kažem da sam uz pomoć rakije od šljive dobila izuzetan, ukusan zalogaj u formi kuglice? Pravi, aromatični kolačić koji vredi uvrstiti na spisak svečanih sitnih kolača (naravno, nije za decu jer sadrži alkohol!)

Dovoljne su jedna ili dve da se zasladite uz kafu ili neki topli napitak, alkohol se definitivno oseća, ali u slatkim voćnim notama poput onih pralina sa likerima iz bombonjera, samo što su malo mekanije strukture.

…………………………….

 

O Apetinoj rakiji od šljive – DRENOVKA šljivovici

Rakija spada u naše nacionalno piće i kao takva utkana je u tradiciju našeg naroda, ona je za Srbe više od samog alkoholnog pića. Imati dobru i kvalitetnu rakiju stvar je prestiža, za preporuku, poklon ili služenje.

Godinama unazad u našoj kući se dočekuje i u važnim prilikama za drage ljude poklanja Apetina rakija od šljive, nikada do sada se nije desila varijacija u ukusu, boji ili karakteru same rakije. Nepce se naviklo da je prepozna i razmazilo se kontinuiranim kvalitetom.

Apetina šljivovica najpoznatiji je proizvod Podruma Damljanović, dolazi nam iz Drenove koja se nalazi na 20-ak kilometara od Gornjeg Milanovaca. Brdovita, zelena i delom šumovita prostranstva lepog Moravičkog okruga kriju plodonosne voćnjake jednog od najpoznatijih simbola Srbije ŠLJIVE! A najveći deo roda šljive odlazi upravo u rakiju. Zato ovaj bistri, lekoviti napitak u sebi nosi izraženu prirodnu aromu voća iz kraja odakle potiče i boju ćilibara iz hrastovog bureta u kojoj je dobrano odležao.

Domaćinstvo Damljanović koje stoji iza ovog brenda, održava već ceo jedan vek dugu tradiciju pravljenja voćnih rakija. Tako je sada porodična manufaktura, zbog izvrsnog kvaliteta svoje rakije počela serijski, brendirano da plasira proizvod širom zemlje.

Uostalom kao neko ko žestoka pića retko pije, ja češće kuvam sa njima. Ovako čist, aromatični ukus rakije meni puno puta menja rum ili brendi u slatkim receptima. Znam da je najčešće po ukusu većine uparena uz meze kao aperitiv, uz jako sušeno meso ili sireve ali kombinacija slatko-šljivovica je nešto sjajno!

U nastavku teksta vas čeka recept za čokoladnu verziju aromatične šljive i orasa u formi slatkih kuglica, pa ako uz to skuvate sebi kafu imate srpsko trojstvo rakija-kafa-slatkiš za neki fini opuštajući popodnevni gušt!

KUGLICE sa suvim ŠLJIVAMA i rakijom - priča o APETINOJ šljivovici

 

************

Za 30-ak kuglica potrebno je:

*

-200g suvih šljiva bez koščice (mesnatijih)

-1-2 rakijske čašice Apetine šljivovice

-100g mlevenih orasa

-100g crne čokolade

-2 kašike meda

– pola kašičice cimeta

Postupak:Suve šljive (mesnate, sočne) bez koščica iseckajte na manje komade pa ih u šolji ili čaši (užoj posudi zbog upijanja alkohola) prelijte sa rakijom.

Ostavite da odstoje i upiju aromu iz rakije (moje su se natapale oko dva sata i popile skoro celu količinu rakije), zatim ih blago ocedite (može i rukom) pa prebacite u blender ili secko. Šljivama dodati mlevene orase i cimet pa blendirati da se sastojci povežu.

Otopiti crnu čokoladu sa medom (da bude tečno) i sastaviti sa šljivama i orasima. Opet izblendirajte na kratko dok ne dobijete jednačitu masu spremnu za valjanje kuglica. Pošto izvaljate kuglice možete ih potom uvaljati u mlevene orahe i ostaviti da se stegnu na hladnom mestu.

* Recept nije preporučljiv za DECU jer sadrži alkohol! 18+

KUGLICE sa suvim ŠLJIVAMA i rakijom - priča o APETINOJ šljivovici
KUGLICE sa suvim ŠLJIVAMA i rakijom - priča o APETINOJ šljivovici

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!