PUTER od ORAHA – Walnut Butter

Home  >>  Slane zanimacije  >>  PUTER od ORAHA – Walnut Butter

PUTER od ORAHA – Walnut Butter

Puter od blago prepečenih oraha najlakše je napraviti od svih drugih orašastih putera. Zbog svojih prirodnih ulja za tren oka dobijate svilenkastu, glatku i kremastu orašastu strukturu namaza koju zbog svoje izražene arome najradije koristim u receptima kao zamenu za maslac ili ulje.

Na blogu već imam toliko recepata za orašaste i putere od semenki, naviknuta sam na njihovu aromu i godinama ih već redovno koristim. Što na tostu uz džem, što u slanoj varijanti sendviča, u pečenom testu ili da začinim potaže, primena im je višestruka i osim prijatne arome veoma su hranljivi i bitni u ishrani – svaki na svoj način.

Od semenki koristim putere od golice, suncokreta i susama (tahini), a od orašida kikiriki i sada puter od oraha. Pravim ih na veoma jednostavan način, pečenjem u rerni na nižoj temperaturi dok ne puste ulje pa ih dok su još topli (ne direktno iz rerne) blendiram prvo u pastu, a potom do jednačite glatke mase – putera. Nešto je teže i sporije napraviti puter od semenki dok se orašasto voće lakše i kraće blendira.

Sa orasima je to ubedljivo najkraće, za svega nekoliko minuta i bez odmaranja seckalice lako je doći do forme putera tečnije strukture. Ovako spremljen puter može se koristiti na mnogo načina: kao namaz (za npr. palačinke) može mu se dodati med, cimet, vanila i tako mu doprineti na slasti… a, kod zamene drugih masnoća (poput ulja ili maslaca) u receptima savetujem koristiti  ga čistog uz dodatak ostalih sastojaka, razume se.

Pečeni orasi imaju intezivan ukus pa ih u formi putera stavljam količinski manje u receptu nego što bi to bio slučaj sa drugim masnoćama. Naredni post na blogu biće recept za jedan zanimljiv banana hleb baš sa ovim puterom.

Primera radi, u kalorijskom odnosu puter od oraha na 100g sadrži približno oko 650 kalorija, dok maslac ima 720 kalorija a, suncokretovo ulje 890 kalorija. To je samo još jedan oblik zamene jedne vrste masnoće u receptima drugom, zdravijom ili samo ukusnijom. Naravno da pojedini dezerti ne mogu da se zamisle bez maslaca ili drugi bez ulja koje im daje sočnost, ali postoji toliko recepata sa kojima se može eksperimentisati.

PUTER od ORAHA - Walnut Butter

………………………………………………..

Priprema putera od oraha:

…………….

*200g sirovih oraha (količinu određujete sami, ovo je više kao smernica) postaviti na pleh za pečenje, ubaciti u zagrejanu rernu na 150-160°C i peći narednih 10-15 minuta u zavisnosti do rerne. Čim osetite miris oraha, vreme je da ih izvadite.

Kada se malo prohlade (dakle, ne vreli ali topli da budu) ubacite ih u blender, secko ili koji god multifunkcionalni uređaj tog tipa imate (godinama već za putere koristim Bosch seckalicu poznatiju kao šeširko).

Počnite sa blendiranjem i po potrebi pravite pauze, promešajte masu pa nastavite da blendirate par minuta do puteraste strukture. Gotov puter odložite u staklenu teglicu i obavezno čuvajte u frižideru, ako ne planirate ubrzo da ga potrošite (zbog količine ulja na toplom može se desiti da užegne). U frižideru se može čuvati nedeljama.

PUTER od ORAHA - Walnut Butter

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!