Potaž čorba od livadskog ZELJA i PROSA

Home  >>  Dubok tanjir  >>  Potaž čorba od livadskog ZELJA i PROSA

Potaž čorba od livadskog ZELJA i PROSA

Potaž-čorba od mladog livadskog zelja, blago zgusnuta kuvanim prosom prolećni je “must have” kada je vitaminska ishrana u pitanju. Bogata i opojna aroma zeleniša oseća se u svakom zalogaju, lepo se slaže uz neki mlečni dodatak i može biti poslužena kao uvod u glavno jelo.

Livadsko zelje je moja najomiljenija sezonska hrana, od sredine marta kada stidljivo počne da buja pa sve negde do kraja maja kada ga ostala vegetacija prestigne pa više ne može da se bere od visoke trave. Taj divni dar prirode, ta samonikla perca zeleniša prva su mi asocijacija proleća i već toliko godina radujem im se kao malo dete…

Imam taj luksuz da ga berem u svojoj livadici, čistom prostoru i to obično dok su mlade liske, ne previše izrasle. E, i onda takvo zelje najčešće završi u čorbici ali ne buni se ni da ode u slanu štrudlu, musaku ili sarmice. 🙂

Ovakav način blendiranja čorbice u potaž počela sam da primenjujem od prošle godine, gušća je, zelja ima više pa samim ti je i ukusnija, razume se. Recept sam uredno zapisala ali ne znam kako do sad nije objavljen (grešku sada ispravljam 😉 )

Potaž čorba od livadskog ZELJA i PROSA

……………………………………………………………………………….

Potrebno je:

……….

-200g mladog livadskog zelja

-70g prosa u zrnu

-0,5l vode

-kockica maslaca

-kašičica soli

-malo mlevenog bibera

-kašika kisele pavlake ili komad sira za serviranje

Priprema: Liske zelja dobro očistiti i oprati, iskidati na sitnijije delove i potopiti u vrelu vodu. Dodati i oprana zrna prosa i kuvati narednih12-15 minuta.

Kada su se zrna skuvala, začinite čorbu sa solju, biberom i dodajte kockicu maslaca. Štapnim mikserom izmiksati malo prohlađenu čorbu i servirati uz komad sira ili kisele pavlake.

Potaž čorba od livadskog ZELJA i PROSA
Potaž čorba od livadskog ZELJA i PROSA

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!