Pečeni AVOKADO sa JAJIMA

Home  >>  Dobro jutro!  >>  Pečeni AVOKADO sa JAJIMA

Pečeni AVOKADO sa JAJIMA

Pečeni avokado sa jajima spada u jedan od najboljih izbora za hranljiv, kompletan doručak. Recept koji vam danas donosim uklapa se u keto, low carb i paleo režime ishrane. 

Avokado je ona sjajna zelena stvar, toliko prilagodljiva i slanim i slatkim jelima, puna zdravih masti, vitamina A, C, E, K i minerala. Sam po sebi je neutralnog ukusa, ali mrva soli i bibera od njega prave neopisivo ukusan doručak.

Jedan od najpopularnijih načina kombinovanja avokada (osim na tostu) je sa jajima. Prženim, pečenim, kuvanim… Ne morate biti majstor u kuhinji da pripremite sebi ovako nutritivno bogat obrok, toliko je jednostavno da ne znam zašto pišem ovaj recept, ali eto… 🙂

Ono što bi valjalo da ispraksujete to je način i odabir pravog avokada u radnjama. Onaj sa tamnom korom je najlepši i najkremastiji ali isto tako je ukusan izbor (svetlije) zelenog sa glatkom korom. Takav je obično tvrđi kada ga kupite pa je potrebno da uzreli kod vas, tako možete pratiti idealan trenutak kada da ga konzumirate. Da, ume malo da bude zeznut ako predugo čekate, pa da ugnjili.

Dakle, postavite avokado u vaš dlan, pa ga nežno pritegnite (dlanom) vodeći računa da ga ne prignječite mnogo jer svaki jači dodir ume da mu ostavi modrice (to su ta gnjila mesta koja vidite kada ga rasečete). Ako je ceo približno pomekan znak je da je spreman za jelo. Sa onim tvrđim pričekajte još koji dan, možete ga čuvati u frižideru ili na sobnoj temperaturi.

Svaki put kada me uhvati blaga panika da će par avokada koje sam kupila prerano uzreliti (tj.da svi budu u isto vreme spremni za jelo) i da neću stići da ih potrošim, setim se ovog recepta. Šta se odmah ne pojede, ide u frižider (ovako pečeno) za naredni dan. Tako kupim još malo vremena, a ukus bude super 😉

Pečeni AVOKADO sa JAJIMA

………………………………………

Potrebno je:

……..

-1 zreo avokado

-2 manja jaja

-so

biber

-sveži začini (timijan, origano, bosiljak…)

………………………………………………

Priprema: Pečeni avokado sa jajima se priprema veoma brzo i lako. Avokado oprati, raseći na pola pa izvaditi kosku. Kašikom još malo produbiti rupu od koske da bi izlili jaja (svako u jednu polovinu). Posoliti i pobiberiti pa postaviti na pleh za pečenje. U zagrejanoj rerni na 200°C peći narednih 15-20 minuta u zavisnosti koliko pečena jaja volite. Služiti odmah po pečenju uz sveže aromatično bilje. 

*****************************

Druga opcija (koja ne zahteva rernu) je da isto tako uradite sa jednim zrelim, sirovim avokadom rasečenim na pola u koji ćete utisnuti kuvano jaje (u svaku polovinu po pola kuvanog jajeta). Meni je, priznajem, draža pečena varijanta jer je toplo jelo u pitanju.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!