MARCIPAN Truffles – bez šećera i bez belanaca

Home  >>  Beba Smešak  >>  MARCIPAN Truffles – bez šećera i bez belanaca

MARCIPAN Truffles – bez šećera i bez belanaca

Prepoznatljiva aroma domaćeg marcipana na zdraviji način, u obliku trafl kuglica uvaljanih u kakao prah nestvarno je približna ukusom pravom marcipanu sa šećerom i belancima (samo umerenije slatkoće).

Ideju za zdraviju verziju marcipana (marcipan bez šećera i bez belanaca) imam zapisanu u svesci već neko vreme (hvala Leonora, blog što pre da počneš da pišeš). Smeškov rođendan učinio mi se kao dobra prilika da pored torte upotpunim slatki sto kuglicama od marcipana. Zapravo originalni recept sadržao je bademovo brašno, ali kako se nalazimo u situaciji gde je nabavka pojedinih namirnica otežana, improvizovala sam sa sirovim bademima i uspela da dobijem strukturu nalik brašnu.

U stvari, na samom početku bloga (pre skoro 4 godine) objavila sam recept za domaći marcipan, onaj pravi sa puno prah šećera i sa belancima. A zatim ga takvog koristila u slatkim receptima, i ukusom je bio baš dobar. I onda, isprobam ovu zdraviju verziju i opet osetim taj poznati šmek marcipana, samo što mi se ovaj postupak sada više sviđa jer je mnogo jednostavniji.

MARCIPAN Truffles - bez šećera i bez belanaca

……………………………………………………………………………….

Za 10 kuglica potrebno je:

-100g sirovog badema

-2 pune kašičice meda

-kašičica amareta (likera od badema) ili tečne vanile

-kašičica sirovog kakao praha za valjanje kuglica

………………………………………………………………

Postupak: Badem potopiti u vruću vodu pa ga nakon sat vremena ocediti i oljuštiti mu kožicu. Stavite ga oljuštenog na papirni ubrus, da se što više osuši.

Rasporedite badem na pleh pa ubacite u rernu na nižu temperaturu, oko 100°C na 10-15 minuta. Ohlađenog stavite u seckalicu i usitnite, nalik na brašno.

Ako pri ruci imate mašinicu za mlevenje oraha (što ja nisam imala) probajte na njoj da sameljete bademe.

Zatim u seckalicu dodajte med sobne temperature i aromu (amareta ili vanile), blendajte dok ne dobijete masu pogodnu za valjanje kuglica. Od ove mase izvaljajte desetak kuglica pa svaku potom uvaljajte u tanak sloj kakao praha.

MARCIPAN Truffles - bez šećera i bez belanaca

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!