Mlečni SOK – zaboravljeni recepti

Home  >>  Dubok tanjir  >>  Mlečni SOK – zaboravljeni recepti

Mlečni SOK – zaboravljeni recepti

Mlečni sok je zapravo stari proces dobijanja kiselkasog soka nalik ređem jogurtu koji se pravio od punomasnog mleka i surutke sa mrvicama koja je ostajala nakon prevrelog sira. Služio se dobro ohlađen u dubokom tanjiru uz sir i kajmak.

Zvali smo ga zeleni sok, zbog odvajanja surutke pre mešanja. Bilo je jedno od omiljenih osvežavajućih letnjih jela koje je moja baba često pripremala dedi u sezoni intezivnih poljskih radova. A uz njega sam ga i ja zavolela, sećam se krastavaca iz bašte koji su jako lepo išli uz tu mlečno-nakiselu aromu, dok je deda više voleo sa svežom ljutom paprikom da ga jede.

Bila sam suviše mala da zapamtim proces pravljenja, tada se gotovo ništa osim recepata za torte nije ni zapisivalo pa sam skroz zaboravila na to. Mama me pre par dana podsetila i prisetila se postupka, isprobali smo i konstatovali da je to taj zaboravljeni ukus koji skoro da 20 godina nisam okusila.

Pokušala sam da pronađem na internetu da li još neko priprema na ovaj način, možda pod drugim imenom, ovo zaboravljeno jelo ali nisam uspela da pronađem. Znam samo da se u selima rudničko-takovskog kraja zove SOK. Mene podseća na pokošene livade, punu baštu i odrastanje na domaćoj hrani…

Mlečni SOK  zaboravljeni recepti

…………………………………………………………………………………………….

Potrebno je za dve porcije:

-600ml punomasnog mleka

šolja soka (surutke) od prevrelog domaćeg sira sa mrvicama

ili sok koji ostane od feta sira u kutiji sa malo soli

………………………………………………………………….

Za serviranje po porciji:

-kriška starog sira

-kašika mladog kajmaka

………………………………………………………………………………………………..

Služi se uz: Domaću pogaču ili proju, sa svežom paprikom ili krastavcima

Postupak: Prokuvati mleko i ostaviti ga po strani da se prohladi, kada bude mlako (ne mnogo toplo) umešati surutku/sok od prevrelog sira sa mrvicama koji ostane pri procesu pravljenja starog sira ili ako niste u prilici da to nabavite vi koristite tečnost koja ostane od feta sira u kutiji (malo posolite). Surutka se ne cedi već koristi sa mrvicama sira.

Tako umešanu surutku u mleku ostavite na sobnoj temperaturi povremeno blago mešajući kašikom. Najbolje je koristiti metalno lonče ili šerpicu uvijenu u krpu koja će održavati temperaturu. Proces koji se dešava traje oko sat ili dva na sobnoj temperaturi, dakle potrebno je da počne da se steže nalik na jogurt, da dobije na gustini. Kada zaliči na nešto poput ređeg jogurta odložiti u frižider da se dobro ohladi.

Potom ga servirajte u tanjire sa kriškom starog sira, kašikom mladog kajmaka i svežim povrćem uz domaće lepinje, proje ili projarice.

Mlečni SOK  zaboravljeni recepti

4 Comments so far:

  1. Filip Trnavac says:

    Hvala puno za recept. Ovo je jedino mesto na internetu na kojem sam našao recpet za ovo genijalno jelo.

  2. Milorad Stišović says:

    Uh, moje jelo iz mladosti, hvala puno za recept.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!