Pečena ŠPARGLA u FOLIJI sa mladim krompirima

Home  >>  Laganezze  >>  Pečena ŠPARGLA u FOLIJI sa mladim krompirima

Pečena ŠPARGLA u FOLIJI sa mladim krompirima

Špargla u svojoj prolećnoj sezoni najbolje paše uz druge prolećne ukuse. Kombinujte je uz mlade krompire, svežu mirođiju i imaćete ukusan prilog mesu. Ona voli još i biber i limunov sok, a puter prosto obožava…

Šparglu volim i jedem uvek kada je neko drugi spremi 🙂 tako je barem bilo do sada. Probala sam restoranske potaže, grilovanu belu i zelenu, čak i sirovu u salati i uvek mislila kako je nežna i da sa njom treba oprezno i znalački rukovati. Bespotrebno sam se plašila da, ako mi dođe pod ruke, da ću je upropastiti (prekuvati, ukašiti…)

O, koliko sam samo pogrešila! Ova zelena lepotica je sve samo ne teška za pripremu, zato što sam išla na siguran metod pečenja u rerni sa folijom. Sama priprema je kratka pa se može pripremati pred samo služenje, i servirati topla kao prilog uz glavno jelo.

Kako očistiti šparglu?

Špargla se jako jednostavno priprema za termičku obradu (bilo za kuvanje, pečenje ili grilovanje). Potrebno je svaki štapić špargle presaviti pri dnu do pucanja, gde prirodno pukne to je znak da je donji otpali deo drvenast i nejestiv i njega odbacite. Sada nožem poravnjajte krajeve i nakon što je operete imate spremnu šparglu za korišćenje.

ciscenje spargle

…………………………………………………

Potrebno je:

………………………………………………..

-veza (450-500g) zelene špargle

-400g mladih krompira

-40g rastopljenog maslaca

-malo mlevenog bibera (najbolje sveže samlevenog iz mlina zbog jačine ukusa)

-ravnija kašičica soli (ili više po ukusu)

-malo limunovog soka

-tzatziki sos za serviranje (klik na recept!)

*Pečenu šparglu i mlade krompire sam služila uz gotov tzatziki sos (sa rendanim svežim krastavcem, grčkim jogurtom i svežom mirođijom), kombinacija je osvežavajuća i odlična samostalno da se jede ali i kao dodatak mesu.

Postupak: Očistiti i oprati šparglu, mlade krompire isto oprati, prosušiti na krpi, naseći na sitnije delove (imajte na umu da je ukupno pečenje 20 minuta pa ne bi valjalo da budu veliki).

Maslac otopiti na niskoj temperaturi i dodati mu biber, na većem listu aluminijumske folije prvo premazati dno maslacem pa poređati polovinu povrća (da bi bili hrskavi, a ne ukuvani), tako uradite sa još jednim parčetom folije i drugom polovinom špargli i krompirića.

Ostatkom maslaca prelite povrće, pa zatvorite folije sa svih strana. Na veliki pleh od rerne poređajte paketiće i ubacite u dobro zagrejanu rernu na 200°C oko 20 minuta.

Pečenom povrću po vađenju iz rerne pažljivo raseći gornji deo folije, posoliti i držeći za krajeve folije protresti da se promeša. Tako će se rasporediti i so i maslac.

Služiti odmah (preliveno sa malo limunovog soka) uz neko grilovano meso uz dodatak tzatziki sos salate sa mirođijom.

pecena spargla
pečena špargla

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!