Beli Lešnik KREM

Home  >>  Slatko ćoše  >>  Beli Lešnik KREM

Beli Lešnik KREM

Beli krem od pečenog lešnika i zaslađenog kondenzovanog mleka, bogat i gust namaz kao imitacija industijskim kremovima u domaćoj izvedbi…

Nedavno se kod nas povela diskusija o belom kremu, onom starom ukusu eurokrema i ovim ne baš sličnim novijim varijantama. Ja ga lično ne doživljavam kao neku poslasticu, volela sam kao dete za užinu da  otvorim ono malo četvrtasto pakovanje eurokrema pa da sa grisinama pomešam crni i beli deo, ali već godinama unazad to nije više isti gušt. Industrija se promenila, mnogo toga se promenilo i na konto ukusa, a ponajviše sastava proizvoda.

Mene danas od belog krema (proizvođač nebitan, svi su grozni 😉 ) boli grlo, steže i grebucka… da li od emulgatora ili čega već osećaj je ni malo prijatan, a ukus ništa posebno. Razočarenje! Aliiiii, kako kod mene ima posvećenih fanova belog krema koji su stali u njegovu odbranu, dogovorili smo se da probam da napravim kvalitetniji namaz.

Meni je najodbojnija stvar u sastavu svakako bila biljna mast (!!!), čak više nego količina šećera u kupovnoj teglici, pa sam je eliminisala u startu. Dakle ovaj namaz nema drugu masnoću osim ulja iz lešnika i nešto manje masnoće iz bele čokolade.

Mlečni i slatki deo sam rešila jednim udarcem, koristila sam zaslađeno kondenzovano mleko koje u kombinaciji sa lešnicima daje fenomenalan ukus, i za kraj gustinu i mazivost doterala sa topljenom belom čokoladom (birajte neku kvalitetniju).

Što se tiče boje krema, nisam mogla da dobijem svetliju boju na ovakav lešnikast ukus jer se lešnik pečenjem intenzivira ali i boja mu postaje tamnija. Razume se da mi je ovde bio bitniji ukus od čisto bele boje.

E sad, ono što sam na kraju dobila svakako je mirisan i ukusan namaz ali daleko je od copycat-a originala. Ko se seća i ko je imao prilike da proba mekane, mlečne lešnik karamele PIK Takovo, ovaj ukus će ga momentalno vratiti u srećne dane kada se industrija manje koristila trikovima, a više pravim sastojcima.

Diskusija je zatvorena, sve strane su se složile oko uspešnosti testa ali ova hejterska stana ipak kaže da je krem presladak, dok fanovi izjavljuju to je to – TAMAN! 🙂

——————————————————————-

Potrebno je:

***

-130g putera od lešnika (čist pečeni lešnik dobro izblendiran u puter masu)

-250g zaslađenog kondenzovanog mleka iz konzerve

-1 kašika tečne arome vanile

-100g otopljene (na pari) bele čokolade

—————————————————————-

Priprema: Lešnik prepecite u rerni (10-15 minuta na 150°C) dok ne pusti miris i dobije zlatnu boju. Prohladiti i oljuštiti opnu pa na seckalici ili jačem blenderu samleti u gladak puter.

Zatim, dok je puter još u seckalici, umešajte zaslađeno kondenzovano mleko i vanilu pa izblendirajte. Na pari otopiti belu čokoladu pa i nju sipati i još jednom izblendirati da se sve sjedini. Dobićete gust krem koji će se još malo stegnuti kako se bude hladio. Čuvajte ga u frižideru.

beli lešnik krem

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!