HLEB od Mrvice KVASCA

Home  >>  Hleb&Co.  >>  HLEB od Mrvice KVASCA

HLEB od Mrvice KVASCA

Hleb od mrvice suvog kvasca kojem je duga fermentacija omogućila puniji, kiselkastiji ukus i bolju svarljivost. Pravljenjem “lažnog” startera (koristeći suvog kvasca samo na vrh noža) preskačete višednevni proces stvaranja divljeg kvasca za popularne sourdough hlebove na samo 12h, ali omogućavate hlebu dovoljno vremena da sam naraste kada se zamesi.

Volim hleb koji ima ukus, dakle volim domaće mešene hlebove i integralna brašna. Volim i rupice u testu, miris, hrskavost korice kiselkastih testa. Takav hleb se duže pravi i kao takav mi duže traje, manje se pojede uz obrok pa se trud oko njega isplati.

Beli, mekani industrijski hlebovi i peciva nemaju pun ukus žita, bezlični su dok se ne namazu sa nečim ili jedu uz neku drugu hranu, tako se više pojedu i stvaraju težinu u stomaku nakon obroka. Verovatno se i ne bih ovoliko zanimala oko procesa fermentacije i svarljivosti hleba da nije mog “svilenog” želudca i potrebe da varenje hrane učinim što lakšim. Imam te neke periode kada mi kupovni hleb baš smeta, a opet mi je svakodnevna potreba da ga jedem.

Ovaj postupak i recept pronašla sam na blogu Vitki Gurman (klik na link!) pre par meseci i postao mi je omiljen od tada. Pokušala sam sa različitim brašnima i stepenom hidratacije ali, baš taj njen sa bloga mi najviše prija. Toplo preporučujem da pročitate sve njene tekstove na ovu temu, sjajno su objašnjeni i puni važnih informacija.

 

——————————————————————-

Za lažni starter:

-40g belog brašna

-50g vode (ne mililitara, baš grama)

-na vrh noža suvog kvasca

———————————————————————

Za testo:

-starter

-230g belog brašna

-120g speltinog integralnog brašna

-350g vode (opet grami ne mililitri)

-10g soli


Postupak: U čaši ili dubokoj šolji izmešajte vodu, brašno i na vrh noža suvog kvasca. Prekrijte providnom folijom i izbušite nar rupica da diše. Ostavite na sobnoj temperaturi 12h da se starter aktivira.

Nakon toga u većoj posudi izmešajte belo i speltino brašno, sav starter i vodu pa zamesite retko testo. Ostavite po strani 20-ak minuta pa tek onda umešajte so.

Posudu u kojoj želite peći hleb obložite pek papirom pa izlijte retko testo i pokrijte ga sa nečim da se ne suši, ili opet strečirajte folijom. Sada ga ostavite na sobnoj temperaturi minimum 8h da se fermentiše i dobije balončiće. Nikada ga nisam pekla bez manje od 12h fermentacije (ponekad i duže), tako da savetujem da pustite da se duplira i pratite stanje (što zavisi i od temperature u prostoriji).

Kada je naraslo i mehurići se pojavili na vrhu, zagrejte rernu na 250°C i na dno stavite drugu, metalnu tepsiju sa vrućom vodom. Kada se voda baš ugreje ubacite i hleb pa smanjite temperaturu na 230°C i pecite 45-55 minuta dok ne dobijete zlatnu boju korice.

Sačekati da se hleb potpuno ohladi pre sečenja jer je 100% hidratacija (koliko brašna toliko vode) da bi dobili lepe kriške, možete ga čuvati u frižideru.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!