MELIDŽANO Salata / Melitzanosalata

Home  >>  Laganezze  >>  MELIDŽANO Salata / Melitzanosalata

MELIDŽANO Salata / Melitzanosalata

Melidžano salata ili umak je grčko tradicionalno meze od pečenog plavog patlidžana, okupano maslinovim uljem i začinima. Služi se hladno uz hleb, masline, meso, povrće ili ostale lagane namaze.

Konačno jedem plavi patlidžan na drugi način osim u pinđuru, nikada ga nisam samostalno pripremala. Nije mi bilo jasno zašto svi drugi hvale nešto tako bezlično, čudno i što na izgled samo dodaje zimnici na masi. Ups, moja greška! Tako mi je drago što sam mu dala šansu, baš mi se dopao!

Razmišljala sam između melidžana, baba ganuša ili ratatuja za prvo testiranje, sada znam da ću ih ove jeseni sve isprobati. Ova patlidžano-melidžano 😉 salata služi se kao predjelo, ali svoje mesto može naći i pored nekog dobrog roštiljskog mesa. Uz plavi patlidžan (koji je neophodan sastojak 🙂 ) ovu salatu nemojte praviti bez lepog devičanskog maslinovog ulja, limuna i belog luka pod obavezno!

Ono što sam ja dodala ovom klasičnom receptu jesu mleveni orasi (to skoro uvek stavljam u ovakve namaze: muhamara, pašteta od pečuraka… i sveži timijan. Neuporedivo daje na aromama, i što duže stoji ukusi su jači (ali teško da traje duže od dva dana).

**********************************************

Potrebno je:

***

-2 srednja plava patlidžana (ukupno 600-700g)

-sok od manjeg limuna

-4 kašike maslinovog ulja

-1 kašičica soli

-2 čena belog luka

-malo ml.bibera (po ukusu)

-50g mlevenih orasa

-svež timijan, origano, majčina dušica (ili neko drugo sveže začinsko bilje jače arome)

************************************

Pečenje plavog patlidžana: Čvrst, jedar i zdrav plavi patlidžan oprati, osušiti i viljuškom bocnuti na par mesta. Na plehu za pečenje obloženom pek papirom postaviti patlidžane i peći na 200°C između 40-50 minuta u zavisnosti od veličine. Na dodir treba da budu mekani sa svih strana pre vađenja iz rerne. Poželjno je na pola pečenja okrenuti na drugu stranu.

Pre nego što krenete sa ljuštenjem kožice, dobro ohladite pečene patlidžane pa ih tek zatim oljuštite i rasecite. Izvadite ugubo samo velike semenke, nije strašno ako ostane par u salati. Sada je potrebno ostaviti da se dobro ocede oko pola sata jer voda koja otekne ume da gorči.

Sastavljanje salate/umaka: Patlidžane izgnjavite i usitnite viljuškom, nema potrebe za seckalicom jer meso je mekano. Sada dodajte i ostale sastojke, prvo tečne limunov sok i maslinovo ulje, pa začine so, biber, timijan i beli luk (izgnječen na pasirku). Ako vam se učini da pliva u ulju i limunu, bez brige dodajte mlevene orase da upiju višak i daju na masi. Sastavljenu salatu dobro ohladiti pre služenja da bi se ukusi intezivirali.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!