Losos PASTRMKA iz rerne SA JEČMOM i povrćem

Home  >>  Nešto konkretno!  >>  Losos PASTRMKA iz rerne SA JEČMOM i povrćem

Losos PASTRMKA iz rerne SA JEČMOM i povrćem

Pečena u rerni, losos pastrmka svojim blagim ukusom odlično parira prilogu od kuvanog ječma, svežeg i grilovanog povrća uz dobro začinjen preliv od limuna i maslinovog ulja. Pospite je sveže seckanim bosiljkom na kraju i ohladite lepo belo vino za potpuno uživanje…

Losos pastrmka je vrsta krupnije pastrmke koja ima određene karakteristike lososa. Na prvi pogled boju mesa ali je i bitno masnija od obične (zato je kod pečenja ne treba dodatno uljiti). Ukus joj je blag, kakav je uobičajen kod ove rečne ribe samo je veličina veća (viđala sam komade od 700g pa sve do preko 2kg).

Nastala je pre mnogo godina, istraživanjem jugoslovenskih naučnika koji su uspeli da dobiju kvalitetnu vrstu ribe u gornjem toku Belog Drima ali dosta povoljniju od lososa. Svakako je ne treba mešati sa izuzetnim lososom, mislim da je na oko svima očigledna razlika u izgledu.

Nedavno sam je po prvi put isprobala, i to u svežem obliku. Trebala mi je riba za ručak koju mogu odmah da spremim tako da zamrznuta nije dolazila u obzir, ali kako sam bila vraćena sa vrata par gradskih ribarnica sa objašnjenjem da svežu ribu ne drže jer nije sezona (?!??) setila sam se u poslednjem trenutku da Metro HoReCa uvek ima sjajnu ponudu. Tamo su mi je preporučili, čak i očistili pa je meni preostalo samo da je usolim i ispečem.

Dakle, ne znam kako se kod nas pod svežom ribom smatra samo utovljeni šaran i to pred sezonu posnih slava, kao i to da se riba isključivo prži (te mi savetuju da kupim već prženu), ali ja na te fore više ne padam. Možda mi Metro nije blizu, ali kada mi se jede riba ješću onu koju želim, a ne koju mi sezonsko tržište diktira.

Možda i najjednostavniji način pripreme ribe je da se ispeče u rerni ili na roštilju, cela ili filetirana sasvim je svejedno. Tako je uvek pripremam kada se zaželim pravog ukusa ribe, mislim da nakon svega što sam do sada probala više ne mogu da pomirišem prženu, paniranu ribu. Jednostavno to nije taj ukus! Ne boj te se da sami pravite ribu, uz zanimljiv prilog nema ni lakšeg ni lepšeg ručka. 🙂

losos pastrmka

****************************

Potrebno je (za dve ili više osoba):

**********

-1,3 – 1,5 kg losos pastrmke (1 veći ili dva manja komada)

-2 kašičice soli

-malo ml. bibera

________________________________________________

Za prilog:

**********

-100g ječma (nekuvanog)

-150g kukuruza šećerca (zamrznutog)

-1 zelena tikvica

-1 batat krompir (srednji)

-čaša čeri paradajza

-3 kašike maslinovog ulja

-1,5 kašičica soli

-sok od jednog limuna

-šaka seckanog svežeg bosiljka ili ruzmarin

————————–

+limunov sok za serviranje pečene ribe

losos pastrmka

Priprema: Operite zrna ječma pa ih stavite da se kuvaju sat vremena, raskuvana zrna ocedite od viška vode pre nego što sastavite salatu. Kukuruz šećerac možete kuvati direktno iz zamrzivača, njemu je dovoljno između 10-15 minuta, ocedite i njega pre sastavljanja.

Svežu ribu očistite (ako to nisu uradili u ribarnici) tako što ćete malim, oštrim nožem raseći od početka stomaka kod repa pa sve do glave. Izvadite utrobu i dobro operite ribu, zatim je kuhinjskim ubrusima osušite kupeći višak tečnosti, pa je dobro usolite spolja i unutra (dodajte i malo bibera ako volite). Ostavite 1-2 sata u frižideru da so deluje pa je zatim stavite na veliki pleh od rerne obložen pek papirom.

Batat oljuštiti i iseći na kockice, zelenu tikvicu oprati pa sa korom iseći na kockice približne veličine. Izmešati povrće sa malo ulja, pa poređajte pored ribe da se zajedno peče između 40-50 minuta u zavisnosti od veličine ribe na 200°C. Pečenu ribu ostavite da se prohladi 15-ak minuta na plehu, da se vruća ne bi raspadala kada je prenosite na tanjir.

Povrće sastavite sa kuvanim ječmom, kuvanim šećercem i iseckanim svežim paradajzom, pa ih začinite sa solju, maslinovim uljem i limunovim sokom. Po vrhu naseckajte sveži bosiljak. Salatu kao prilog služiti uz ribu.

losos pastrmka

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!