Marmelada od ŠIPURKA

Home  >>  Slatko ćoše  >>  Marmelada od ŠIPURKA

Marmelada od ŠIPURKA

Marmelada od divljeg šipurka skuvana po svim fazama po metodi naših baka, od branja i zrenja ubranih plodova, do kuvanja celog ploda, pasiranja, ceđenja i na kraju kuvanja džema. Proces opisan kroz dane pripreme uz fotografije postupka…

Divlji šipurak ima tu sladunjavu, lepljivu pulpu od koje se pravi najdivnija i najgušća marmelada, ali ona je sljubljena sa koščicama i sitnim iglicama koje u procesu pripreme džema treba da se odstrane. Najučinkovitija metoda pokazala se stara pasirka kroz koju se cede skuvani plodovi i koja zadržava semenke, a potom i sitno sito (cediljka) sa svilenom ili viskoznom krpom/maramom da pokupi sve one sitne iglice.

Tek nakon toga dobijena “čorba” se meri u litrima i sastavlja sa šećerom za konačno kuvanje džema tj. marmelade. Proces je dug i složen ali proizvod koji se na kraju sipa u teglice je izuzetno kvalitetan i po sastavu i po aromi i ukusu samog šipurka…. Ovo jeste zahtevan projekat zimnice ali ako uključuje više ukućana pravo je zadovoljstvo. Recept je objavljen i u Taste Magazinu (klik na link).

marmelada od šipurka

Marmelada od šipurka nam je među omiljenim proizvodima slatke zimnice. Domaća marmelada je, pored neuporedivo boljeg ukusa, cenjena i zbog truda koji se u njenu pripremu ulaže. Ni jedna industriska gotova masa za kuvanje sa gustinom ne može se uporediti sa gustinom kuvane domaće marmelade u kojoj je glavna zvezda taj čudesni plod šipurka. Mi smo se odmah po kuvanju sladili uz palačinke koje su poslužile kao univerzalni test kvaliteta jednog džema.

dzem od sipurka

***************

Potrebno je (mere sa kojima sam radila):

———————————–

-oko 7kg divljeg šipurka (ubranog na obodima livada ili šuma)

-voda (kada stavite šipurak u šerpu za kuvanje, vodu nalivate par centimetara preko mase)

-oko 3,5 kilograma šećera (pola kg na svakih litar proceđene čorbe) ja sam imala 7l

-pasirka, sito i viskozna marama za ceđenje

*******************

Branje i zrenje šipurka (tri do pet dana): Šipurak se bere tokom septembra i oktobra kada je najbolje zreo, birajte krupnije, tamno crvene, jedre plodove koji su najpogodniji za džem. Ukoliko plodovi nisu skroz zreli, što je verovatno jer je svaki grm drugačiji, ubrani šipurci se rasporede u posude i ostave nekoliko dana da uzre.

šipurak

Čišćenje šipuraka i prvo kuvanje: Šipurke pre kuvanja treba očistiti od peteljki i crnog dela na dnu, da bi pasiranje bilo lakše. U velikoj, dubokoj šerpi sipajte očišćen šipurak, pa nalijte vode par centimetara preko nivoa ploda. Kuvajte na umerenoj temperaturi narednih 2,5-3h dok plodovi ne omekšaju i krenu da pucaju.

kuvanje sipurka

Pasiranje kuvanog šipurka: Pasirku postavite iznad odgovarajuće šerpe u kojoj će oticati čorba. Vruću masu sa sve vodom u kojoj se kuvala sipajte u pasirku i dobro pasirajte ručno dok sva tečnost ne prođe kroz rešetku, a u pasirci ostane samo suva pulpa. Kako se masa hladi postaće sve lepljivija, u tom slučaju dospite malo vruće vode po potrebi i nastavite pasiranje.

pasiranje šipurka
pasiranje sipuraka

Na slici ispod vidite kako izgleda masa koja je prošla kroz pasirku: plod šipurka + voda, sada je potrebno da kroz cediljku procedite celu masu još jednom zbog sitnih iglica.

kuvanje marmelade

Drugo ceđenje: Kružnim pokretima propuštajte masu u šerpu, na dnu cediljke skupljaće se ostatak kožice i semena, dok će krpa ili marama (najbolje viskozna) skupljati veći deo iglica. Ispirajte i maramu i sito pre svakog sipanja nove mase.

pasiranje sipurka

Kuvanje marmelade: Tako proceđena čorba spremna je za kuvanje i sastavljanje sa šećerom, šerpu sa masom prvo zagrejte pa dodajte šećer da se istopi. Pola kilograma šećera je taman za litar dobijene čorbe, u mom slučaju 3,5kg šećera na 7 litara čorbe.

Od momenta kada krene da vri, uz često mešanje, marmeladu je potrebno kuvati minumum 2-2,5 sata. U zavisnosti koliko ste dodavali vode, ali proverite pri kraju da li se lako steže džem kada ga kašikom izvadite na malu tacnu. Ako se lepo steže kada se ohladi onda možete skinuti šerpu sa vatre.

Čiste staklene tegle i teglice zagrejte pre punjenja u rerni na nekoj nižoj temperaturi, punite marmeladom, pa dobro zatvorite poklopac. Možete prevrtati tegle, ali dovoljno će biti i da ih odmah stavite u hladniju prostoriju ili napolje ako je niža temperatura i trajaće vam zasigurno bar dve godine.

2 Comments so far:

  1. Big Muzzy says:

    Hvala što ste me vratili u detinjstvo!
    Fotografije izgledaju pre ukusno … 🤗

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!