Integralne Pogačice sa PSILIJUMOM

Home  >>  Hleb&Co.  >>  Integralne Pogačice sa PSILIJUMOM

Integralne Pogačice sa PSILIJUMOM

   Hleb&Co. ,,   October 12, 2020  2 Comments

Pecivo od bezglutenskog brašna ili mlevenih semenki može narasti pomoću čudesnog psilijuma. Ono što je do sada bilo jako teško izvesti, a to je dati rastresitost žitaricama koje nemaju to svojstvo, uspeva uz pomoć velike moći ljuspica psilijuma koje uvećavaju svoju zapreminu i do petnaest puta vezujući vodu za sebe.

Pun integralni ukus hleba, mekane sredine, krcat biljnim vlakanima i prirodnim prebiotikom sada je moguće napraviti bez ikakvih veštačkih dodataka.

U traženju pomoći za moj povremeno izuzetno “svilen” i osetljiv stomak na jaku hranu i kupovne hlebove došla sam do informacija o blagodetima psilijuma, (neću pisati o njegovim zdravstvenim benefitima na digestivni trakt imate o tome bar stotinu tekstova na internetu) i tako se zainteresovala za njegovu sjajnu kulinarsku moć pri mešenju hleba.

On drži strukturu svim onim brašnima bez lepka (glutena) čime omogućava bolji kvalitet i rupice, sprečava mrvljenje i ukusom je potpuno neprimetan. Potrebno je samo razumeti kako on “radi posao” i tako ga koristiti. Možda najvažnija stvar je dužina pečenja bezglutenskih hlebova i peciva sa psilijumom, da ne bi sredina ostala vlažna tj. nedopečena ovakva testa se peku duže od onih sa belim brašnom.

Ja mnogo volim da koristim speltu i heljdu jer mi najviše i prijaju, a ovo pišem jer smatram da bi greh bio psilijum koristiti sa običnim pšeničnim brašnom jer svakako ne vidim poentu. Ne pridržam se ni jednog specijalnog režima ishrane da sve ovo mora da bude pravilo, i ne znam da li ovaj recept odgovara LowCarb ili Keto načinu ishrane ali radi posao. Stvarno se bolje osećam jer u poslednje vreme jedem ovako spremljen hleb, rezultat se nakon 3-4 dana zaista primeti u lakoći varenja hrane.

Do sada sam koristila samo sirovi psilijum u ljuspicama (koji nije potrebno prethodno samleti) uvoznika Superfood (ima ga u skoro svim boljim prodavnicama zdrave hrane).

pogačice sa psilijumom

———————————————————————————

Za 6 pogačica potrebno je:

**********

-150g speltinog brašna

-40g lanenog semena (samlevenog na mlin za kafu)

-3 kašike (20g) ljuspica psilijuma

-1 jaje

-1 kašičica soli

-1 kašičica sode bikarbone

-1 kašičica praška za pecivo

-1 kašičica jabukovog sirćeta

-300ml ključale vode

**********

Postupak: Sve suve sastojke: speltu, sveže samleven lan, psilijum, so, sodu i prašak za pecivo izmešajte. Dodajte jaje, sirće i sve prelijte provrelom vodom. Najbolje bi bilo testo umutiti mikserom da se psilijum dobro poveže, jer masa je u početku retka ali kroz 5 minuta testo će se odvajati od zidova posude.

Razmesite ga rukama, podelite na šest jednakih delova i oblikujte loptice koje možete posuti lanenim semenom. Na pleh sa pek papirom rasporedite pogačice, pecite na 180°C minimum 40 minuta bez otvaranja rerne.

*Pored ove spelta+lan kombinacije recept sam pripremila i samo sa heljdinim brašnom, (u formi hleba) i jedina izmena u tom slučaju bila bi dužina pečenja (malo preko 60 minuta) da ne bi sredina ostala nepečena.

pogačice sa psilijumom

2 Comments so far:

  1. Baš su lepe, verujem da su i jako ukusne.
    Isprobavam uskoro i javljam utiske. 🙂

    • Hvala Gago, pravim ih već cele nedelje samo menjam brašna. Baš su mekane, iako to nije slučaj sa integalnim pečenim testom pogotovo sa npr. čistom heljdom 👌

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!