Crema Catalana – Katalonski Krem

Home  >>  Slatko ćoše  >>  Crema Catalana – Katalonski Krem

Crema Catalana – Katalonski Krem

Katalonska krema je fini dezert na bazi mleka i žumanaca, pudingaste strukture sa staklastim karamel slojem po vrhu. Služi se hladna, i pred samo serviranje brenerom pravi šećerna korica koja se potom kašičicom razbija da bi se došlo do ukusne, mekane unutrašnjosti…

Poreklom iz Katalonije, najpoznatija je razumljivo baš u Barseloni gde smo je mi (pre više od šest godina) po prvi put i probali. Sećam se da je Pekmez želela dezert posle ručka u restoranu, i čitajući meni na španskom pomislila da Crema Catalana najbolje zvuči… O, kako se samo razočarala kada je shvatila da je dobila puding za sto 🙂 Ali ona je taj puding ceo pojela, a kasnije je tokom narednih poseta Španiji pojela još mnogo tog slasnog pudinga!

Meni je ukus katalonske kreme ostao urezan po nečemu mnogo drugačijem od svega što sam do tog trenutka probala, zapravo ta hladna krema je ređe strukture od onoga što mi nazivamo pudingom. Kada se posluži hladna, sa tom sjajanom šećernom-karamel koricom po vrhu, pravi je BUM za nepce. Sve je nekako meko, klizi i krcka u isto vreme ostavljajući dašak limuna i cimeta za sobom. Božanstveno!

crema catalana

Zapravo, veća je verovatnoća da vi dezert sa slike prepoznajete kao francuski Creme Brulee. Tačno je da su ga oni više popularizovali, ali kao tvrde katalonski izvori Crema Catalana je prva nastala, pre poznate francuske ili engleske kreme (sada je valjda svi svojataju).

Ali, nije sve copy/paste, postoje neke ozbiljne razlike u receptima i pripremi ova dva konkurenta. Creme Brulee se priprema u rerni, male keramičke činije se potope u vodenu kupku i tako peku, dok se katalonska krema pravi jednostavnije, kuvanjem na šporetu i potom hlađenjem. Kažu da od aroma treba koristiti isključivo koricu limuna ili pomorandže i štapić cimeta (nikako mleveni), koji se po kuvanju izvade da krema bude čista i glatka ali da poprimi ukus.

katalonska krema

_________________________________________

Potrebno je za 6 posudica sa slike:

**********

-480ml punomasnog mleka

-korica od pola limuna ili pomorandže

-štapic cimeta

-4 žumanca

-4 kašike šećera

-3 kašike gustina

*kristal šećer za posipanje

*streč folija

*ručni kuhinjski brener

_____________________________________________

Priprema: Limun ili pomorandžu dobro oprati pa oljuštiti koru na krupno vodeći računa da izbegnete beli, gorki deo. Mleko sipati u posudu za kuvanje, dodati koricu i štapić cimeta pa zagrevati dok ne počne tiho da vri.

Žumanca umutiti mikserom sa šećerom da se dobro sjedine, dodati gustin i nastaviti mućenje. Možete dodati malo od ukupne količine mleka ako je potrebno da se gustin bolje poveže sa žumancima i šećerom.

Iz kuvanog mleka izvaditi koricu i štapić cimeta, pa postepeno ulivati masu sa žumancima mešajući žicom za mućenje. Kada počne da se steže u krem skinuti sa vatre. Izliti kremu u pripremljene keramičke posudice za sufle pa po vrhu svake staviti parče streč ili celofanske folije.

Dakle, ona sprečava da se po vrhu stvori korica hlađenjem, slobodno je zašuškajte direktno na površinu vruće kreme. Ohladite na sobnoj temperaturi, a potom ubacite u frižider na par sati. Idealno je napraviti je uveče za naredni dan.

Kada se dobro ohladi, skinite foliju pa po vrhu svake činije posuti po 1,5 ili 2 kašičice kristal šećera. Kuhinjskim brenerom zagrejte šećer do topljenja u karamel, brzo će se stvrdnuti korica. Služiti odmah po karamelisanju, jer nakon stajanja (čak i na sobnoj temperaturi) šećer otpušta i postaje tečan ali jednako ukusan (poput dezerta FLAN).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!