Božićna Česnica

Home  >>  Hleb&Co.  >>  Božićna Česnica

Božićna Česnica

Česnica je simbol pravoslavnog Božića, to je okrugao hleb ili pogača koji se u rano Božićno jutro mesi. Ukrašava se po želji i u njega stavlja novčić, onaj ko ga pronađe smatra se srećnim i blagoslovenim u narednoj godini. Pored novčića, u našem kraju mogu se stavljati i drvce badnjaka (označava marljivost) ili zrno kukuruza ili pasulja (za plodnu godinu). Obično se na sredini pečene česnice zabode grančica drena, za zdravlje svih ukućana…

Običaja je mnogo, i razlikuju se od krajeva naše zemlje. Čak u istom mestu mogu važiti drugačije tradicije mešenja česnice. Rođena sam u rudničko-takovskom kraju u kome se koriste i pšenično belo i projino(kukuruzno) brašno, pa se tako u istom selu na stolu mogu naći i domaća pogača i proja kao česnica. Tu je važnija tradicija, običaji i rituali proslavljanja Božića koji se nasleđuju sa kolena na koleno od neke “usaglašene” forme.

Eto, negde se česnici pridaje velika važnost u izgledu poput slavskog kolača, pa se testo što bogatije ukrašava. Kod nas je to, sa druge strane, uvek bila velika, mekana pogača vešto umešena rukama, a po vrhu je premazivana medom i mlekom što simbolizuje želju da nam ta godina protekne u blagostanju.

recept za česnicu

Takvu je sada i ja pripremam, samo nešto manju zbog broja ukućana. Paricu (novčić) za česnicu u poslednjih par godina kupujem u pošti, i to je baš parica za česnicu, tako naglasite kada je budete tražili (vidite sa slike). A tu su i drvce badnjaka i najčešce zrno pasulja, da odredi ko će biti blagosloven, ko vredan, a kome će sve ići od ruke i to mi je najlepša simbolika!

Dok smo bili deca, i baka imala nas šest unućića ona je stavljala više parica u česnicu da imamo veće šanse da je pronađemo… Tokom detinjstva, a kasnije i odrastanja, jedna božićna pesmica ostala mi je u glavi kao najtoplija praznična priča, i ako se tačno sećam glasi ovako:

Veče palo, puške prašte, zvezde nebo krase, a na ražnju kraj ognjišta deda peče prase

Unosi se badnjak, slama, večera se sprema, a dečica razdragana nikom se ne drema

Stara baka, puna sreće, veseloga lica, tiho kvoče dok za njome pijuču dečica

Slama po kući posuta, toplo je badnjaci greju, napolju kao u bajci snežne pahulje veju

Majka česnicu mesi i u nju novčić stavlja, Bogu se moleći tiho da bude sreće i zdravlja

Plamte jutarnje sveće, miris tamjana godi, ljube nas otac i mati i kažu Hristos se rodi!

božićna česnica

Za česnicu prečnika 25cm potrebno je:

-500g brašna T-500

-150ml toplog mleka

-150ml vode

-20g svežeg kvasca

-kašičica šećera

-2 kašike ulja

-kašičica soli

+za premazivanje: žumance, kašičica meda i kašičica mleka

Postupak: U malo toplog mleka (od ukupne količine) razmrviti kvasac i pomešati sa jednom kašičicom šećera, ostaviti da zapeni oko 10-ak minuta. Prosejati brašno sa kašičicom soli pa mu dodajte vodu i preostalo mleko, a kada se aktivira kvasac u njega dodajte ulje pa zamesite testo od svih sastojaka. Ostaviti na toplom mestu, prekriveno krpom da se udvostruči (1-1,5 sat).

Nakon tog vremena premesite nadošlo testo, odvojte trećinu pa oklagujom razvući na veliku traku, podelite je na pola i od svake iseći po tri tanke tračice. Ispletite dve kike koje će ići sa strane, a na sredinu okruglog pleha (obloženog papirom za pečenje) stavite preostalo testo u koje ste sakrili paricu, drvce i žito uvijeno u malo folije.

Tako složenu tepsiju ponovo pustite da malo odmara, a vi pripremite premaz od jednog umućenog žumanceta sa malo meda i mleka. Kada testo, nakon pola sata još malo nadođe u plehu/tepsiji premažite ga ovom mešavinom dobro.

Ako želite da ukrašavate kolač ukrasima od testa, njih stavite preko premaza da vam ostanu beli. Jednostavno pomešajte malo brašna sa mlakom vodom (možete dodati i malo gustina), umesite glatko testo pa ga oklagijom razvucite na radnoj ploči i oblikujte trakice ili druge ukrase.

Uključiti rernu da se greje na 200C, ubaciti česnicu da se peče 30 minuta, sa tim što nakon 10-ak možete smanjiti temperaturu na 180C. Ispečenu česnicu izvadite iz pleha i malo prohladite pre služenja.

česnica recept
česnica

2 Comments so far:

  1. Snežana says:

    Ove godine ovo je bila i naša česnica. Oduševljeni svi. Hvala na receptu i veliki pozdrav.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!