SIMIT – Istanbulski Đevrek

Home  >>  Hleb&Co.  >>  SIMIT – Istanbulski Đevrek

SIMIT – Istanbulski Đevrek

Simit je turski đevrek hrskave, slatkaste korice okupan pečenim susamom. Potapa se u melasu od grožđa ili pekmez (turski naziv) koji mu daje specifičnu aromu i jede se uglavnom za doručak…

Umesto brze hrane prednost bih uvek dala onoj uličnoj, hrani i za stomak i za dušu poput ovih đevreka, kokica, sladoleda, pečenog kestenja i možda kuvanom kukuruzu. Malih kioska sa uličnim prodavcima sve je ređe, više su tu kao atrakcija u velikim gradovima, i baš šteta zbog toga. Želja mi je da probam baš istanbulski simit sa čuvenih crvenih kolica, zato sam dok ne poradim na njenom ostvarivanju, probala da stvorim nešto nalik na taj istočni šmek hrskavog peciva.

Kuvane đevreke obožavam, to mi je prvi pik kada uđem u neku pekaru. Ako imaju baš taj, tamne korice i da je sa puno semenki obavezno ga kupim… Ima ovde u Kragujevcu jedan lanac pekara sa najboljim kuvanim đevrekom u gradu, još ako dođem u momentu kada su tek ispečeni nema veće sreće!

Dugo sam oklevala da probam da ih napravim, što zbog bojazni da nema šanse da mi zaliče na kupovni, što zbog tog jednog sastojka koji od običnog peciva pravi THE Best Homemade Đevrek EVER! a to je melasa.

Nalazila sam na recepte u kojima se umesto nje koristi med, ali mislim da to ne bi bilo to, zato sam je u potražila u prodavnici zdrave hrane. Uspela sam da pronađem samo melasu od šećerne trske, a ne od grožđa ili čak od nara koja se najviše koristi na istočnom mediteranu. Mogu da vam kažem da je mnogo bolje praviti sa njom i đevreci su bombastičnog ukusa. Za recept što bliži pravom turskom, odlučila sam se za savete sa bloga Vidara Berguma “A Kitchen In Istanbul” koji tvrdi da je provereno autentičan… 

djevrek recept

_____________________________________________

Za 6 đevreka potrebno je:

*****************

-500g brašna

-300ml mlake vode

-4g suvog kvasca

-1,5 kašičica soli

__________________

-200-300g prepečenog susama

____________________

-70g melase (uzum pekmezi)

-kašika brašna

-50ml vode

Priprema: Izmešati brašno i so, u malo tople vode (od ukupne količine) rastvoriti suvi kvasac i ostaviti po strani 10-ak minuta da se aktivira. Zatim zamestiti testo od svih sastojaka i pustiti da se udvostruči, oko sat vremena.

Za to vreme pripremite dva veća pleha od rerne obložena papirom za pečenje. Đevrecima će biti potrebno  mesta da se šire tokom pečenja, pa ih pecite u dve ture od po tri komada.

Naraslo testo podelite na šest jednakih delova, svaki premesite rukom i oblikujte dugački štap od oko metar dužine. Previjte ga zatim na pola i uvite u spiralu, sastavite krajeve u krug i još jednom malo rukom izvaljati da se sastave.

Tako oblikovane, uvijene đevreke potapajte jedan po jedan u rastvor guste melase sa vodom i malo brašna (sve izmešano kuhinjskom žicom), ocedite od viška pa spuštajte na unapred pripremljenu tacnu sa prepečenim susamom. Celog ga uvaljajte u susam, pa spuštajte na pleh za pečenje još malo ga oblikujući u što pravilniji krug. Peći u dobro zagrejanoj rerni na 230°C oko 15-ak minuta. Služiti tople, malo prohlađene.

simit
recept za đevrek
simit recept

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!