Obrok SALATA sa taljatelama u sosu od indijskog oraha – BLT Pasta Salad

Home  >>  Nešto konkretno!  >>  Obrok SALATA sa taljatelama u sosu od indijskog oraha – BLT Pasta Salad

Obrok SALATA sa taljatelama u sosu od indijskog oraha – BLT Pasta Salad

Obrok salata treba da ima sve što čini jedan obrok kompletnim, pa i nešto mesnato ko voli.. u ovom slučaju hrskava slanina sa puno svežeg povrća, fina ručno rađena testenina (“Moje Gnezdo” taljatele sa cveklom), malo pečenih pistaća za teksturu i jedan jako zanimljiv sos od natopljenog indijskog oraha sa belim lukom… 

Kada su jela sa testeninom u pitanju pravilo je da se brzo pripremaju. Testenina se kuva za par minuta, a za to vreme se dovršavaju ostali sastojci i eto svežeg ručka… Pasta i sos ne moraju uvek da budu teški i premasni, ovo je primer laganog i zasitnog obroka!

BLT je skraćenica za  namirnice bacon-lettuce-tomato (slanina, z.salata, paradajz) i uglavnom se odnosi na pripremu sendviča, ali postoje i varijacije na tu temu. Ovo je moja lepa, sveža, prolećna obrok salata sa slaninom, miksom zelenih salata i štapićastim celerom i čeri paradajzom…

Kako mi je opet u gostima na blogu sjajna testenina “Moje Gnezdo” (ručno rađena, bez aditiva (klik na link)) trudim se da sa njom postupam veoma posebno. Dakle, svi klasični, dosadni sosevi nisu joj dostojni i uvek gledam da je povežem sa nečim što je neće zaseniti, a da je opet neobično ukusno. 

Indijski orah je super prilagodljiva neutralna namirnica, slaže se i uz slano i uz slatko, a u ovom slučaju menja poznati beli Alfredo sos (od putera, pavlake i sira). Pa ako vam treba posni sos za testeninu iskoristite ovaj recept minus slaninicu, bićete oduševljeni!

obrok salata

_____________________________________

Potrebno je za 4 osobe:

**********

-200g taljatela (kuvane u puno slane vode)

-300g hamburške slanine

-miks zelenih salata

-200g čeri paradajza

-štapići celera

-šaka iseckanih pistaća

**********

Za sos:

-100g indijskog oraha

-sok od jednog limuna

-ravna kašičica soli

-1/2 kašičice sušenog belog luka / pasirano čeno svežeg

-malo sačuvane vode od kuvanja taljatela

_____________________________________________

Priprema sosa: Indijski orah potopite u vodu na dva sata pre blendiranja (nije potrebno potapati ga preko noći, da se ne bi mnogo razvodnio). Nakon dva sata ocedite višak tečnosti i stavite u secka/blender, iscedite sok od jednog limuna, dodajte so i beli luk pa miksajte dok ne dobijete gustu pastu.

Verovatno će vam biti potrebno par minuta do željene teksture. Obavezno sačuvajte i vodu od kuvanja testenine, sa njom razređujete sos u tanjiru kada sastavljate. Ako vam je baš gusta masa i ne liči na sos vi onda direktno u blender dodajte vodu pa izmiksajte još malo. Ovaj gusti sos možete napraviti neki dan ranije i čuvati u frižideru, tako ubrzavate pripremu obroka.

Priprema obrok salate: Neku lepu prošaranu slaninu (poput hamburške), sečenu na tanko propržite na tiganju dok ne dobije braonkastu boju, tj. dok ne postane “krispi” (hrskava). Izvadite je na tanjir sa papirnim ubrusom da pokupi višak masnoće, a za to vreme skuvajte testeninu. U puno kipuće slane vode, vodeći se odnosom 100g testenine-1l vode-1 kašičica soli.

Kada je testenina kuvana ocedite je, a vodu sačuvajte. Operite i iseckajte povrće (salatu, celer, paradajz) i počnite da sastavljate sve sastojke. Taljatele povežite sa sosem od indijskog oraha, razređen sa malo vode (mešajte), dodajte salatu i sitnije sečenu prženu slaninu, po vrhu pospite seckane slane pistaće.

sos od indijskog oraha
blt pasta salad

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!