PAVLOVA torta

Home  >>  Slatko ćoše  >>  PAVLOVA torta

PAVLOVA torta

Potpuno nestvarna, slatka, nežna puslica sa aromom pomorandže i svežim jagodama, obuzdana oblacima od slatke pavlake… Originalni recept je sa bloga ZoeBakes i čisto je savršenstvo!

Čuvala sam ti je kao rođendansko iznenađenje, znam koliko si voleo moje dezerte pa sam se trudila da ti svake godine napravim nešto potpuno novo… Niko im se kao ti nije toliko radovao, a ja sam bila ponosna što imam tako važan zadatak. Ko bi rekao da će se život tako grubo poigrati sa nama, i da ovog aprila nećemo slaviti tvoj rođendan… Skoro pa dva meseca nemam volje da se vratim spremanju za blog, isti ovaj blog čiji si ti bio veliki deo. Veći čak i od mene, ovo je tvoje malo čedo koje si tako vešto gradio proteklih pet godina… Bez tebe ništa više neće biti isto! Mi ponajmanje…

Ne umem u sebi da pronađem prave reči, neke koje bi dale smisao ovom trenutku, ali bih te možda mogla obuhvatiti jednom predivnom rečju SUBLIME koja znači nešto neverovatno lepo, nešto što izaziva neverovatnu emociju (noble, exalted, majestic, inspiring, outstanding…) eto, takav si bio prema svemu, i prema životu i prema ljudima! Dodala bih još neustrašiv, hrabriji od svih, a večiti dečak ♥

puslica pavlova torta

pavlova torta

_________________________________

Za puslicu:

**********

-150g belanaca (oko 5 komada)

-prstohvat soli

-1/8 kašičice praška za pecivo

-3 kašike hladne vode

-250g šećera u prahu (ili sitnijeg kristal)

-1 kašičica sirćeta

-1 velika i 1 mala kašičica gustina

-1 kašičica tečne vanile

**********

Priprema: Jaja izvaditi iz frižidera sat vremena pre pripreme, pažljivo odvojiti belanca od žumanaca. Mutite prvo čista belanca mikserom, pa dodajte malo soli. Hladnu vodu sipajte tokom mućenja pre šećera, a šećer dodajte postepeno (i ovde važi pravilo 50g šećera po belancetu). Negde sa šećerom sipajte i prašak za pecivo. Meni je bilo potrebno oko 12-15 minuta mućenja u stajaćem mikseru na srednjoj brzini da dobijem lepo umućen i gladak šam. Zatim špatulom umešajte prosejani gustin, sirće i vanilu pa sve dobro povežite.

Rernu uključite na 135°C, na pek papiru iscrtajte krug prečnika oko 15cm. Umućena belanca stavite u centar kruga, oblikujte poluloptu, a odozgo napravite malo udubljenje (koje će se nakon pečenja produbiti kada puslica malo splasne i to je mesto koje se puni slatkom pavlakom).

Narednih sat vremena sušite pavlovu na toj temperaturi bez otvaranja vrata, zatim je smanjite na 120°C još 45 minuta. Meni je rerna bila jača na tim podešenim temperturama pa je ispucala više nego što bi trebalo, pratite stanje kada treba smanjiti rernu u zavisnosti od njene naravi. Nakon isteka vremena isključite rernu i ostavite da se potpuno ohladi, tek onda izvadite pavlovu.

Negde tokom pečenja umutite 200ml slatke pavlake sa kašikom šećera u prahu i ostavite da se hladi. Za super ukusni dodatak kakav je orange curd ili ti krem od pomorandže skoknite na recept za linzere (ovde!), njega prohladite pre stavljanja.

Dakle, u središnji deo pavlove (koji je kao gnezdo) prvo bogato nanesite umućenu pavlaku, po vrhu prelijte sa kremom od pomorandže i ukrasite sa svežim voćem. Najbolje pred samo serviranje, idealno za isti dan (nije baš da se pravi unapred).

 

…………………………………

“…you’re not just a free bird,

you’re free to fly.

and you’re not just a wild bird,

you own the sky…”

…………………………….

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!