KRAŠULJCI – keksi sa čokoladom i lešnikom

Home  >>  Slatko ćoše  >>  KRAŠULJCI – keksi sa čokoladom i lešnikom

KRAŠULJCI – keksi sa čokoladom i lešnikom

Krašuljci su keksi zanimljivog ukusa, bar onoliko koliko im to naziv kaže… puni su komadića čokolade i pečenog lešnika koji prednjači, ali i testo je sjajan spoj maslaca i smeđeg šećera! U moru sličnih prazničnih recepata koje sam isprobala, ovaj sa zadovoljstvom beležim na blogu!

Kada neko kaže krašuljci meni onako slatko u glavi zaliči da su to baš ovakvi hrskavi keksi (verujem da sam za njih već negde tako čula…), ni na kraj pameti da su oni zapravo specijalitet iz Krašovog dućana… Kao neko ko je odrastao na PIK Takovo eurokremu, filbiju, tako torticama… poznavanje Krašovog asortimana za mene je bilo i ostalo “špansko selo”. Elem, keksi su pravi hit, recept sam našla na krašoblogu i minimalno ga izmenila, sigurno ne na štetu ukusa pa izvolite…

keksi sa lesnikom

____________________________________________________

Za 30-ak komada potrebno je:

**********************

-250g pšeničnog brašna

-140g maslaca

-80g smeđeg (ili kokosovog) šećera

-1 kašičica tečne vanile

-1 jaje

-3g praška za pecivo

-prstohvat soli

-150g čokolade (seckane ili u kapljicama)

-50g seckanog pečenog lešnika

____________________________________________________________________

Postupak: Brašno, jaje i maslac neka budu sobne temperature pre početka pripreme. Umutite mikserom maslac sa šećerom, dodajte vanilu i jaje i nastavite sa mućenjem. U prosejano brašno žicom izmešajte prašak za pecivo i malo soli, pa postepeno dodajte umućenoj masi dok ne dobijete mekano testo.

Špatulom u testo umešajte seckanu crnu čokoladu i lešnik, pa valjajte 30-ak jednačitih kuglica. U rerni zagrejanoj na 180°C ubacite kuglice (rasporedite na dva pleha zbog širenja) i pecite 12 minuta. Prohladiti i čuvati u metalnim ili staklenim kutijama.

keksi

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!