KUNUDOPITA – pita od karfiola

Home  >>  Slane zanimacije  >>  KUNUDOPITA – pita od karfiola

KUNUDOPITA – pita od karfiola

Kunudopita je grčki izraz za pitu od karfiola čiji sam recept pronašla u “Svetogorskom Kuvaru” Onufrija Hilandarca, sadašnjeg arhimandrita manastira Drača kod Kragujevca. Njegovo bogato petnaestogodišnje iskustvo prikupljanja svetogorskih recepata i priča poslužilo je i nama koji ne možemo da osetimo taj način života, da okusimo hranu pripremanu sa blagoslovom za koju su uglavnom korišćene jednostavne namirnice…

Ovim kuvarom želim da približim i dočaram Svetu Goru svima onima koji nisu u mogućnosti da je posete, a pre svega našim sestrama i majkama koje su othranile buduće svetogorske monahe.

Jeromonah Onufrije (Vranić)

Svetogorski kuvar je baš lepa knjiga za ljubitelje povrća i svih onih koji mesu ne daju primarnu ulogu na trpezi, uglavnom je prožeta grčkom klimom, bogastvom ribljih specijaliteta, mahunarki i maslinovog ulja… Kunudopita je upravo i moj prvi isprobani recept iz njega.

Potpuno novi ukus karfiola u ovoj kombinaciji sa sokom od limuna, ne znam da li bih ikada spojila ove dve namirnice ali ovde čuda čini za ukus. Jedina stvar što sam ja koristila manje brašna nego što bi trebalo da bi se lepo seklo na parče, ali po ukusu možete dodati i tako napraviti gušću masu za pečenje. Meni je ovako bilo baš slasno i osvežavajuće, sa mnogo neke sveže salate za balans… Naravno, ja mogu ovo da smatram kompletnim obrokom, nekome bi ovo bilo samo prilog mesu ali zašto da ne!

pita od karfiola

 

_____________________________________________________

Potrebno je:

*************

1 veći karfiol (oko 700g)

-sok od jednog limuna

-1 kašičica soli

-malo bibera mlevenog

-5 kašika brašna (ili više)

-4 kašike maslinovog ulja

-malo kima za kuvanje karfiola (opciono)

_____________________________________________________________

Priprema: Glavicu karfiola očistiti i iscepkati na cvetiće koje potom treba obariti u kipućoj vodi dok ne omekšaju na dodir (možete ubaciti malo kima i obavezno kuvati bez poklopca, da ne bi karfiol nadimao).

U činiji za mešenje, izgnječite (isceđen) obaren karfiol, dodajte brašna, limunov sok, soli i bibera, maslinovo ulje. Dobro izmešati da dobijete jednu lepo povezanu gustu masu. Izliti u manji dobro nauljen pleh ili tepsiju (u mom slučaju tučani tiganj) i peći na 200°C oko sat vremena. 

*Ova masa može poslužiti i za prženje u tiganju kao uštipci.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!