Sirova TORTA od Indijskog Oraha i Kakao Praha

Home  >>  Slatko ćoše  >>  Sirova TORTA od Indijskog Oraha i Kakao Praha

Sirova TORTA od Indijskog Oraha i Kakao Praha

Slatka i zdravija (na sve to i posna) poslastica sa koricom od pečenog lešnika i urmi, spojena kremom od indijskih oraha, kakao maslaca i kakao praha.

Još sam za Smeškov 4. rođendan, prošle godine pravila torticu od indijskog oraha. Jedan deo bojila u čokoladno kakaom, a drugi ostavljala svetlo da podseća na bajaderu kada se seče. Ova je nekako slična i potpuno različita, slična po sastojcima ali ukusom mnogo lepša. Bila je deo slatkog stola za veliki 5. rođendan tetkinog mezimca i po mom ne tako skromnom mišljenju njegov najbolji deo 🙂

Sirove torte, osim zbog ukusa, volim  i zbog jednostavne pripreme i dužeg roka trajanja u odnosu na klasične poslastice sa jajima i mlekom. Ali ne dajte se da vas prevari njena mala veličina… ove tortice su prave bombe jačine i koliko god voleli slatko ne može se mnogo pojesti… Dakle, male kriške puno mljackanja 🙂

U arhivi bloga imam još jednu ovakvu  sirovu čokoladnu lepoticu MINI TORTU od batata i badema pa bacite pogled na link!

 

 

Za torticu 16∅cm potrebno je:

******************

Za koricu:

-100g pečenog lešnika

-60g svežih urmi bez koščice (potopljene u hladnu vodu pa oceđene)

-15g sirovog kakao praha

Za fil:

-200g indijskog oraha (potopljenog u hladnoj vodi minimum 4h pre pripreme pa oceđenog)

-220g bademovog mleka

-120g otopljenog kakao putera (ili kao zamenu otopljeno kokosovo ulje + jedan biljni želatin od 10g ili agar agar)

-100g meda

-45g prosejanog sirovog kakao praha

***

Priprema: U secku malo usitnite pečene lešnike, dodati im oceđene urme i kakao prah pa kada se lepo vežu utisnite ih u dno kalupa prethodno obloženog pek papirom ili folijom. Odložite u frižider dok pripremate fil.

Ocedite indijski orah od viška vode, u secku ga potom dobro usitnite uz dodavanje bademovog mleka, masa treba da bude što glađa. Na tihoj vatri otopite kakao puter (ako ipak koristite kokosovo ulje kao zamenu, takođe ga je potrebno otopiti samo je u tom slučaju potrebno odvojiti malo bademovog mleka od ukupne količine i prokuvati jedan minut sa kesicom agar agar-a ili ti biljnog želatina pa sve zajedno sastaviti u blenderu ili secku) i med, prosejati kakao prah pa sve zajedno sjediniti u blenderu ili secku. Tu tečnu masu sada izliti preko kore i vratiti u frižider da se stegne na nekoliko sati.

Za kalup dimenzija 16cm prečnika torta je visoka oko 4-5cm, može se praviti i u kalupima za mafine kao mini tortice. Koristila sam acetatnu foliju sa unutrašnje strane kalupa zbog lepših ivica i boljeg oblika.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!